str. 371

desát vředů, co je jich, a až ten poslední to bý}, a dyž mu trefila na méno, tož jí hubu zkrátilo až do tyła.512) A ten chasník potom vykříi.518)

Ty's ale pohnul rozumem,"9) Jane, vysmívá! sa mu Švirák.

Ja, všeci lidé všecko víja.89) Šak tá istá baba poradila jednom, dyž mu dójiły krávy krvavé mléko, aby vzal hrotek514) a postavil ho na křížnú515) łuku do prostředka a střelit přes ucho.816) Aj tak udełśł. Tož tá čarodenica přišla ? něm s prostřeleným uchem a prosila ho pro Boha, že dyť aby jí to odpustil, že už nebude čarovať.

Ale to ešče tedová był čert malý chlapec,89) pravda-ji? smí! sa Švirák.

Ja, za sto roků sa dovíco517) podaří.518)

Ó, strecha, praví Krňa, viďaci, že Švirák s Olšákem sa začínajú do-žúvať,519) veť abysme šli k Spálovu.5211) Dyť hrubý vůz521) je už hen nad Janírkovým komínem.

Ja, chyliło sa k podzimu.

Už bylo dňa na mále, zas ty dlúhé večery nastávaly. Žaby přestaly rechotať, zde onde zašvrligál52'2) ešče nekerý ptáček, ale nie veselo, leč tak smutno, jak by sa starał nad zimoviskem.523) V hoře zakvíkl chví-lama íkavee5-4) lebo zaškřékl soják.525) Vrany létaíy v kŕdeloch526) a kvákaly, bocáni527) a divoké husi sa tahli do teplejších zemí. Roby chodily na hřiby do hor, už sa ani vřítenic5"s) nemusely báť.

V poli nede už enom přeleťéí motýl a zabŕňala mucha, málody zavrnožila kobyłka, zašvŕkál svrček a večer dozírali komáři. Ale už to bravenci vláčili do kopencu : muchy aj motýle. Zamdlené včely a čmelé zbírali ešče poslední med na pchláčí 5!!9)

Všady, všady v poli takové mrtvo, enom sa v tom rozlebało hele-???53") ovčáků. Psi enom tak ze zvyku zavracali531) ovce. Už sa mohlo pásť všady. Ogaři na strniskoch púščali draky.

Dyž sa začaly vartovať trnky, tož bývaly besedy v Galétkovéj kolibe.532) Tam sa nájvěc tak tá slobodná chasa stahúvala. 633) Kládávali oheň, píkávali zemňáky a jabka. Janek Saláků jím hrával na harmonyku, a tož to było muziky a zpěvu! Staří také přichoďúvali, pográgorať534) si, jak praúvál535) strýc Šviráků.

?12) Nom. tyło. 5I3) okřál, ozdravěl. 514) dĺžku. 5I5) Krížny — čtverečný. Krížna šatka jest, když se dva rohy skríži a obě trojuhelné polovice se kryjí. 516) T. skrz díru v uchu. 5") leccos (kdoví, ??). 518) prihodí 5 9) hádati se houževnaté. Žuť — žvýkati. Na Boleslavsku: žvejka— kdo se hádá a žvaní neodbytně. 520) Žertovně se tak říká. 521) Z hvězd se rozeznává pouze: dennica (večernica) a souhvězdí malý vůz a hrubý vůz (malý a velký medvěd) a pozoruje se poloha hrubého vozu a mléčné cesty. 522j zašveholil. 5") místem prezimovaní. 5ill jikavec. 6ls) sojka. 526) hejnech 527> čápi. 52S) Vřítenica (?????????? — ještěrka) — slepýš. Věří se, že jest jedovatá. 529) bodláčí. 53°; helekať - křičeti úryvkovitě (do dálky). 531) obraceli. S32) Koliba jest bouda se střechou na jedné straně až ? zemi svislou, boky^ z od korků (krajin) a předek otevřený. 533) stahovávala, scházívala. 531) Grá-gorať (krákorati) mluviti nechutně, rozvláčně. 53S) pravíval, řílfával.