str. 373

a ostał v síni ležať. Nemohli sa na něm slova dobiť,55ü) býí jak ve vřede.553) Potom to aj odležal. Tož sa jím zas ponesčestilo.

Tož to nájspěš sa uřekli, aby měli meuéj smíchu, jak jím napjalo.55ł)

Šak nájspěš, pravil Krňa. Dyť od našeho stařičká si vypoščál555) dysik aj dlátko ten Vršata a oplatil ho tupé jak motyku. Až potom sa staříček zdověďél, co s ním dělali. To na Valovej Skale byla taková hlava. Tož tam šli s Chalupu také hledať peníze. Hlavu urazili, dlátko zatupili — a peněz nenašli.

Ten starý Vršata préj aj vysedává} špirytusa.556)

Ja, to nevím, ale takovú starú knižku . mjél, co v ní było, de sú peníze. Aj préj v keréjsi dědině před kostelem sú tři lipy, v téj prostřední že je ďúra a v téj ďúře tři kuličky, taják slepci vajca, a barvy chlebovej a v těch kuličkách že je zlato.

A tož proč si ho nevzal ten, co tú knižku skládal ? smił sa Francek Maděru.

Ja, to musí meť virgule ! pravil Olšák. To sú takové prútky a ty sa musíja zatočiť557) do šatka, co ho ešče žádná roba neměla v ruce, a ten šátek musí byť istý558) čas skovaný a po ten istý čas sa ho nesmí roba ani dotknúť. A tož prekrývajte559) ???? před robama !

Každý věděl ???? takového. Galétka vykládal, jak starý Šurman z Jašenie dysi viďaci peníze sa přesúšat, zaťal do nich obuškem,560) topo-řisko sa mu zlomilo a obušek našel až na vesno, až vytál ve pni, co był zametený sněhem.

Dysi zas starý Tornšák videl v Rokyténce býka s ohnivú hlavú čápá! tam ve vodě, a to keřísi561) tam chytali raky a svítili si metla,

A tož z toho 562) o basrmanovi. Jak dysi přišel do Galdovéj sušíme, zehříť sa. Gałda zbadał,583) co je to za hosťa, tož mu hodil žížiavý564) uhlík za krk, préj: Tož sa ze.hřej ! A ten naň enom zahléd565) a praví: Až v létě ! a už ho nebylo. Dysi Gałda poledňuje na Podvalčú. Bylo horko, tož vlez do vrbí a strčil nohy do vody, taková zhláňka56e) tam byla, V téj dosi zavoíái za ním : Tož sa ochlaď! — a ždurýc567) ho, hned był ve vodě. Obrátí sa — de sa nabere, tu sa nabere — basrman ! Ale Gałda sa neuhraz568) a už byli zapasy.509) Gałda basrmanovi načepcovál, 57())

552) nemohli z něho slova dostati. Patrně původně: děti se bijí, aby se přiznaly. 55J) jako by měl padoucnici. 554) nahnalo strachu. 35S) vypůjčil. 5;6) skřítka. Do chce méť špirytusa, musí vysedět pod pažú vajco od černej slépky, co nemá ani pérka bílého. Devět týdnů sa nesmí umývat, ani česať, ani modlil Tož potom sa mu vylélme spirytus a ten mu dá všecko co chce. A to je takový malý ogar-ček, ď> kapce ve vestě vleze (se vejde). "') zavinouti. 558J Určitý se neužívá. 559) pj.gjjj.jj! — uschovati něco tím, že se to zakryje něčím 56°) obušek -- úzká sekerka na dlouhém slabém topůrku Užívalo se ho jako holi při cestách přespolních za účelem obrany. 5SL) užívá se substantívne často při vypravování neurčitých příhod. 56'2j t. v. toho začali vypravovati. 563) seznal. 5tl<) žhavý. 565) Za-hlédať — pohlížeti stranou pod obočí. Tož na mňa zahledá a vřéšče. 5e6) Zhłań dem. zhláňka -- tichá hlubina vodní. 5") Ždúrnúť — strčiti. 5(i8i neulekl. 569) v křížku. '¦'-") nabil (dal na čepec?).