str. 383

Tož, zdrav's, Vašku, tancoval, zdrav's tancovat,712) pravit jím Jurečka. Šak dobře było ho zabiť. Lehčiny713) má chycené trochu. Podívaj sa, že nełzu, Rozárko, podívaj sa.

Za chvílu roznášala Hanča podbradek. Dyž sa vrátita, Jarecka už sekat do itrnic a poskakuja při tom, pozpěovát si : Trefiła na hrču,714) roztrhla si paprču . . .71a) A tož jakž, Rozárko, okoštuj, ubude-ji to tak, uži to tak ubude ?

. Ja, dełaj, jak rozumíš, pravila Křúpałka.

Tanu, já nevím, jak to máš ráda. Ešče trochu marijánkovych plev, nemáš marijánkovych plev? a nového koření.

Krupała nadúvál puchýř, tož přidržaci si brko praví: Ja, nadełaj takových, jaké sám nájrači.

Ja, veť já jich nebudu jest, a dyž byste ňa měli při každéj itrnici po zlém zpomínať, načiž by ně to było? Jeden to chce tak a druhý ináč. Tož řezník nic neví. Jak to móže řezník vědéť? Nie nemôže vědět

Hanča roznášala výslužky.716) Napřeď dostał řezník svú do sotora a potom podeliła Krapałka ostatní. Bylo jich hodné, veť museli aj střev prikúpiť, pochybilo jím. A Hanča meta až hánky odříté jak prała střeva ; ty jí dały věděť. Až płakała, jak j u v ruky ozibało, dyž nosiła výslužky. Nede brzo by aj była meła škříčku,717) dyž jí na mocná moc cpali tryngelt a ona sa hańbiła vzíť ho, že je už veliká.

Dyž sa schodili hosťé na šperky aj se ženama, už były všecky droby nadělané, enom ešče šrůtek nasekat

Ja, nech to až po obědě a uhni ně stuocel,71S) až môžu chystať na stuł, pravila Krapałka Jurečkovi.

Ale což sa s tým budem ščulcovať,719) posekám to a bude po Kačinéj svaďbě, po svaďbě Kačinéj.89)

Tož mu museli nechať vůlu. Ale šak sa ponáhláL720)

Žatým súsedé obhlédali maso v trokach a polty741) słanin a pecny sadła.

Potom si posedali hosťé do zástolé. Měli vepřovu polévku s krú-

pama, svíží maso s křenovú máčků, svíôkovicu s červenú řepu a droby se zelém. Hanča nosila pivo ve džbáně.

Já už nebudu, bránil sa Krňa, abych potom nedostat třeba čemer.722)'

712) T. namáhal se zadarmo. Pořekadlo. 713) n. lehké plíca. 7") na suk. '71S) Paprča — ptačí tlapka, také zhruběle o ruce. Od čeho zas máš ty paprče? Je jak zpaprčený — jako potrhlý. 7lti) Výslužka je obyčejně: 1 jitrnicemi jelito a 1 klobása. Přísl. Ten ně dál výslužku, iron —odměnil se mi zlým. 7") Škříčka — hádka, pohoršení. Najlepší: z ručky do ručky, netřeba škříčky. 7IS) neb ztuocúď, ztuocácT (z tuodsud) — odsud. 7") obmezovati se, uskrovňovati se. Tak sa s tým ščulcuju. E, nebudu já sa ščulcovať, nač bych já to dělá', dyž'nemusím. 72°) pospíchal. 721) Polt — půlka slanin z celého vepře. Kozpottiti však se neužívá. Pecen = bochník. 7") Čemer — druh osutiny, která se brzy sama ztratí.