str. 472

Ja, jeďte rači z bečkú na vodu, než zapříhnete, my tam budem. Po cestě sa jich nachytało na střikač, taják much a jeli střečkem.840)

Krupała přistavit žebřík ke střeše a vylezaci po něm, vidí, jak za Švirákovú střechu schodí dým.

Veť to je blízko, praví, a nájspěš u Galétků, tož to nemôžem odéíť, budem měť sami s tym zapasy.841) Janek vylez s putnú vody hore a obkročíí si hřeben. Janírek v plátěnkách a v burnusi842) sedel také už na hřebeni.

U nás je už »nedaj sa!« vołał na Janka a špláehnaci po střeše zhodił puténku na hnůj.

Pro Pána Boha ! dała sa Křúpalka do náreku, div živá.843) Dož toto enom udełał.

Ja, včil nesprášaj844) a chystajte nám vodu s Hanču, šak máme dosť déščůvky nachytanej a bara845) je plná, dyž pochybí, budem hasiť hnojů vkú.

Jede střikač ! vołał Janek a u Šviráků chytá.

Oheň si udełał větr. Na Křúpaíovu střechu přineslo kus provřísla. Janek ho uleł.

Začíná byť horko, stěžoval sa.

Ja, vlez si na druhú stranu za hřeben a putnu si daj na komín, radił mu tatíček a odešel do chléva.

Krapałka a Hanča sa mordovaly846) s kravama. Táhly jich za rohy Krupała fłacił od zadku ; krávy létaly po chlévě zdivúřené a bečaíy ale ven živú mocú né. Křúpalovi napadło zavolať bosíka. Bosík vyt, ale do chléva šél. Krupała ho hušká!847) na krávy. Bosík buďaci ve tmě začal ščekať. A jalůvka proti něm ! Nabrala ho na rohy a připřaci ho ge korytu, rozpárala mu rohem bruch. Pes zacał skujíkať,848) tož jalůvka ven a obě krávy za ňú. Krupała popadňaci klocek mastü krávy a hnał jich na zahradu — indy by jich neuderýl., Zavřét za kravama bránku a vracá sa ke chlévcu. Hanča drżała bosíkovu hlavu v dłani, druhú rukú ho hladiła a on jí lizał ruku. Dyž zahléd Křúpalu, chťél sa zbrchať,849) ale spadł a zaskujíká}. Střeva mél vybambúšené.850) Křupala sa obrátíf a utíkal, jak by mu vysvíjaL85') Vylez na stodoiu, lebo tam nosiło věchtě852) slámy aj sindeły. Ale nemoh udržať na hřebene, střecha od Švirákova už černala. Naraz jak by na ňu płachtu hodił celá v jednom ohni. Tož Křupala z druhéj strany během dołu. V téj lidé vyvrátili płot a rúbali stromky a na zahradu ze střikačem. A druzí zas na hůru z laternu a vyrazili střechu a tož co popadli, zhazovali na dvůr. A z izby vynášali. A pal-nepal, už šustli jeden po druhém sputnu vody a hybaj na stodolu!

"°) Krávy strečkujú. "') co dělat íť zapasy z někým (n. pasovať sa) — jíti do křížku. 8") Burnus — kabát dlouhý, u spodu rozšířený. 843) t. stracby. 84<) Sprášať — doprošovati se, dovolávati Boha, zvi. proti někomu. Třeba já Pána Boha nep* osím ani nesprášám .. 845) Bařina, intens. bara — louže. 8<6) namáhaly. Morútný — namáhavý. 8") štval. K. Světlá: „ .. . že na ni psa zahušká". 848) .skućet. 8") povstat namáhavě. 85°) Vybambúšiť — vybrať vnitřnosti. 8M) Svíjať — svinovati (prádlo). V. pozn. 69. 852) Věcheť — vích. Výcha — hájiôka.