str. 3

póru, bez níž by Český Lid nikdy nemohl vycházeti v takovém rozsahu a s tolika obrázky. Bylo to pro nás čestné vyzvání, kdy si. Česká Akademie podmínkou své podpory učinila závazek, aby se přiměřený počet výtisků každého ročníku odevzdával si. presidiu České Akademie pro rozdělení mezi osobnosti vynikající a mezi členy tříd jmenovaných. Po dvaceti letech vděčně toho vzpomínáme, doufajíce, že si. Česká Akademie po 20 letech Český Lid neopustí a při svých podporách bude vždy pamatovati, co záslužného na poli vědeckém Český Lid již vykonal a bohdá vykoná, neskrblivou obětavostí nakladatele soukromého a řízením jednotlivce, jenž celý život posavadní zasvětil této práci, jejíž ovoce dozrálo k ročníku dvacátému. Jinde Akademie slovanské i cizí samy svým nákladem za řízení zvláštních kommissí učených vydávají časopisy příbuzné & totožné s Českým Lidem. Díky tedy upřímné České Akademii!

S pocitem vznešeným, se zvláštním dojmem radostným odevzdáváme tento sešit se známou žlutou obálkou, s ozdobou symbolickou mistra Alše, váženým, milým spolupracovníkům a laskavým čtenářům. Jest obyčejem sbírati na dar jubilejní . . . Redaktorovi podepsanému bude jubilejním darem, když veliká četa spolupracovníků a přátel upřímných, osobně známých i neznámých, jen z dopisů známých, setrvá věrně při našem praporu a když se každý postará, aby aspoň jediného nového spolupracovníka získal redakci a nakladatelství. Tedy prosím a snažně se přimlouvám u každého spolupracovníka a odběratele, budiž ročník dvacátý výzvou k jubilejnímu daru v této úpravě: Pro archiv Českého Lidu, jenž bude časem odevzdán k trvalému uložení, račiž každý spolupracovník a odběratel, pokud již tak neučinil po soukromém . dopisu od podepsaného, zaslati na adressu podepsaného svou podobiznu, s udáním, jak dlouho, kolik ročníků již odebírá nebo má Českého Lidu, a k tomu račiž každý připojiti adressu jednoho aspoň nového určitě získaného odběratele, jehož při oslavě dvacátého ročníku získal, ať jednotlivce, nebo veřejné knihovny, spolku, besedy a pod. Aspoň jediného odběratele získati není jistě žádný zázrak a nemožnost. Každý má tolik vlivu, tolik styků, tolik známosti, že může přesvědčiti, koho se týče, o záslužném díle, jež Český Lid po dvacet let konal a bohdá za podpory si. České Akademie i za součinnosti, za kterou snažně prosíme, jak vyloženo, konati bude. Budiž tedy heslem: Každý posavadní odběratel obětuje při oslavě 20. ročníku Českému Lidu aspoň jedno celoroční předplatné, získané v kruhu známých! Jméno každého, kdo tento dar přinese jubilejnímu 20. ročníku Českého Lidu, budeme uveřejňovati i s jménem nového odběratele získaného ve zvláštní příloze v Českém Lidu.

Kostelec nad Vltavou 15. srpna 1910.

Čeněk Zíbrt, redaktor Českého Lidu.