na toto až do 10 zl. Krem toho kúpi čepčok, šatku a košieľku, v ktorej sa dieťa krstí.

Šesto nedielka nesmie výnst z domu »nevádzaná«. »Vádzka« = úvod. Ktorá by to bola urobila, zle sa jej povodilo. Keď ide na úvod, nasypú skôr, než by prah prekročila, na tenže soli a popela. Aj do ruky musí si vziať máličko soli, ktorú kade pôjde, má vrhnúť do vody, čo len do mláčky. Jdúc z kostola, da babka šestonedielke niečo prachu, ktorý1, sohnúc sa, nabrala v kostole. Ba aj chvojočku, ratolestku odlomí z jednoho, lebo druhého venca, ktorý tam dievčatá ešte na »rusadlie« (svätodušné sviatky) nehaly. Prášok zavinú do uzlička a položia dieťaťu pod hlávku. To prináša štestia.

Keď soberaju plachtu dolu, prestrú ju na postel a mlada matka ľahne si na ňu. Prečo, to neviem. Chcela babka, ako ina kedy, aj u istej gazdinej uzlik rozviazať, do ktorého bola uviazala chlebík, čistec a mrtvý uhlík, no priskočila k nej svokra šestonedielky a vytrhla jej uzlík z ruky i nahala nerozviazaný. Od tedy že tá mladá žena nemá deti. Ktorej mladej neveste či s pomsty, lebo z inej pohnútky hodia v čas svatby kladku (zámok) do studni, nemá deti. Medzi dolnozemskými slováei veria, že jestli bezdetná žena jie ovocie, ktoré po druhý raz urodilo sa, prestane byť bezdetnou.

Komu by dieťa pozde začínalo chodiť, nech poprosí žebráka, aby mu požičal málo palici, čo on za dobrú almužnu aj vďačne urobí. Tou palicou treba dietaťu popreťahovať nôžky popod kolienka, ale len dotknúť sa ich, tak bude skoro behať. Akby to nespomohlo, treba dieťa postaviE do tých rásošiek, ktoré kladú sa na chlebové cesto, tak bude dieťa i dobré aj frišné.

Aby dietaťu neurekli, alebo, aby mu »z očú neprišlo«, nádobno mu uviazať strunu od cigánky. Cigáni sú hudci od narodzenia a preto struny majú a cigánky za dobrý plat aj strunu z husiel ta dajú.

Za »krstové« groše kúpia rodičia (keď ich veľmi nutno nepotrebujú na inšie) niečo na pamiatku. Obyčajne u nás evanjelických Slovákoch obľúbený »Tranoscius« (Cirkevný spevník).

Prvá vychádzka malého dietaťa má byť na dáke veselie, alebo na veselú prípadnosť. Preto mladá žena musí dbaC na to, aby šla s dieťaťom skorej na svaďbu alebo na krstenie, ako na pohrab. Na kvetnú nedeľu donesú staré matky, alebo samé matky svoje nemluvniatka do kostola po prvý raz od úvodu. Vtedy »aby aké« bolo, musia ho doniesť do kostola.

V stredu a v piatok nedajú krstiť deti, ani neidú s nimi na úvod. Tie dni sú nešťastné. Predtým dávali pozor aj na isté znamenia a planéty, teraz už to zaniklo.