str. 66

lávati, všechno dobré vždycky každého času velebiti, zlé tupiti a vedle své největší snažnosti přetrhovati, tajnosť rady nevynášeti, sirotků a vdov neopouštěti, soudy spravedlivě, zvláště všelijaké škody na polích i doma, jednomu každému jak bohatému tak chudému, jak přespolnímu tak i domácímu činiti neohledajíce se na žádný dar buď pro přízeň i pro nepřízeň, k pekařům, k řezníkům a ke všem řemeslníkům pilně dohledati, tak aby každý řemeslník při svém obchodu věrně, pravě a spravedlivě se choval, pod skutečným trestáním i spokutováním, zvláště pekařům pobráním chleba, kdyby malý byl. Toho nám dopomáhej Pán Bůh všemohoucí, jenž jest požehnaný, vší cti a chvály hodný na věky věkův amen.

Závazek rychtářský jedné i druhé osoby městys Jeníkova. Přísaháme, slibujeme, zavazujeme se Pánu Bohu všemohoucímu, urozenému a statečnému rytíři panu Janovi Jetřichovi Ledeburovi, Jeho M. pánu našemu dědičnému, též také panu purkmistru a radě i vší obci měst. N., že tento ouřad rychtářství městského, věrně, pravě a spravedlivě spravovati, v něm jsouce předně cti a chvály Boží a potom pána svého dobrého i obecního vyhledávati, svornosť lásku vzdělávati, všecko dobré velebiti, zlé tupiti a podle své největší možnosti přetrhovati, tajnost rady nevynášeti, sirotkův a vdov neopouštěti, soudy spravedlivě jednomu každému, jak bohatému tak i chudému, jak domácímu tak i přespolnímu činiti, neohledajíce se na žádný dar, bud pro přízeň i nepropřízeň. Toho nám dopomáhej Pán Bůh všemohoucí, jenž jest požehnaný, vší cti a chvály hodný na věky věkům amen.

Závazek kostelníkův. Přisaháme, slibujeme a zavazujeme se Pánu Bohu všemohoucímu a urozenému a statečnému rytíři panu Janovi Jetřichovi Ledeburovi Jeho M. pánu svému dědičnému, i vší osadě přináležející k záduší tomuto N. tož také i k záduší N. však tak, že budem tento ouřad kostelnický věrně, pravě a spravedlivě spravovati, v němž jsouce předně cti a chvály Boží vyhledávati, kostel časně otvírati a dů-chodův k záduší v žádné věci neumenšovati, ale raději podle největší své snažnosti upřímně rozmnožovati, peněz žádných za sebou nezadržovati, platy z krav peněžité summou všeckny každého roku zouplna vyupomínati a počet z nich spravedlivě učiniti, tak aby záduší nějakou naší váhavostí a nedbalostí nehynulo, raději v spůsobu náležitém každého času zůstávati mohlo. Toho mi (neb nám) dopomáhej Pán Bůh všemohoucí, jenž jest požehnaný, vší cti a chvály hodný na věky věkům amen.

Závazek hajných v Jeníkově tak i v vesnicích zřízených nad lesy a rybníky. Přísaháme, slibujeme a zavazujeme se Pánu Bohu všemohoucímu a urozenému a statečnému rytíři panu Janovi Jetřichovi Ledeburovi (titul) Jeho M. pánu svému dědičnému, tento ouřad hájenství panského věrně, pravě a spravedlivě spravovati, v něm jsouce předkem cti a chvály Boží a potom dobrého pána svého vyhledávati, k lebům, mýtí, k potokům k rybníkům v každém týhodnu nejméně třikrát po pořádku to činíc tak bedlivě upřímně dohlídati, aby nižádný bez vědomí a vüle ouředlníka toho nejmenšího dřívka s pařezu nesťal a sekerou kladní do lesův krom hajných nechodil, do mýtí žádnejch dobytkův