str. 67

aby se nepouštělo, v potocích, v rybnících ryb nižádným spůsobem ve dne i nočního času nechytalo a škody i ale od nás domácích páně poddaných tak i od cizopanských žádné nedalo a nečinilo, jinač bude-li kdo v čem postižen, jiným ku příkladu na hrdle ztrestán- bude, v kteréžto povinnosti k statečnému vykonávání nám pomáhati rač Pán Bůh všemohoucí, jenž jest požehnaný a chvály hodný na věky věkův amen.

Tyto artykule při soudu lidem mají se čísti a oznamovati, jak se chovati mají. •

Předně aby se hleděli Pána Boha báti a přikázání jeho svatých ostříhati a v svátky, zvláště v svatou neděli aby rádi do kostela chodili, předně rychtářové též konšelové aby k tomu jak sousedy své tak i dítky své a čeládku měli a na sobě, dobrý a pobožný život vedouce, jiným příklad ukazovali.

Druhé aby v svornosti a lásce křesťanské byli a zůstávali, jedni druhé k dobrému vždycky nabízeli, hromování, sakramentování, přísahání toho, aby žádným vymyšleným spůsobem jak rychtářové, konšelé aby se sami předně nedopouštěli, jiným ku příkladu byli, nižádnému toho nepře-hlídali, a kdož by se toho čeho dopustil, aby takového každého dostatečně ztrestali a nemohliliby sami, teda na vrchnost to vznesli, aby takový každý zlolajce proti Pánu Bohu dostatečně trestán byl pro vejstrahu jiným.

Třetí vrchnost svou dědičnou abyste po všecky časy v poctivosti měli, čím a jakými povinnostmi vrchnosti povinni jste, buď stálými anebo běžnými platy, robotami jakými koliv to abyste s dobrou chutí bez klení a rádi vykonávali, tak abyste vrchnost vaši měli k sobě vlasce a přízni po vše časy vždycky náchylnou.

Čtvrté knězi a faráři svému každý z vás časně desátek čím jest mu spravedlivě povinen, aby mu to dával, odevzdával a jej v poctivosti jakožto správce a pastýře duší vašich po všecky časy aby každý z vás měl.

Páté abyste to mezi sebou nařídili v každé vsi aby dva byli a ve čtyřech nedělích aby chodili a do komínů dohlídali a saze z nich smejčiti poroučeli a jak by se v tom opatrně chovali, a žádných konopí, lnu ani koudele aby v světnicích sušiti nedali, ani do stodol, do chlívů, do řezáren abyste nedopouštěli choditi s světlem bez luceren dobrejch a to pod skutečným trestáním na hrdle, kdožby se toho dopustil a od koho by oheň vyšel. Dáleji všichni sousedé aby do chrámu Páně sami chodili každou neděli a čeládku svou aby též k tomu, když by poklidili, měli a přidrželi. Též k posluhování večeře Páně aby nejméně jednou roce přistupovali a chodili, dítek malých aby též jinam ke křtu svatému nenosili a to vše pod pokutou propadem'. Každej, kdoby se toho dopustil, prostice soli a vězení čtyry neděle.

Šesté1 abyste slavení opravovali a nespouštěli, jak krov též také střechy, a to časně rychtářové předně sami s konšely, aby na sobě dobrý příklad dali, a to pod skutečným trestáním k jiným dohlídali a kteří by pak po pěkném napomenutí rychtáře a konšelův nechtěli na to nic dbáti, a kruntu svého nespravovali, tedy mají to na vrchnosť vznésti, bude vrchnost věděti takového nedbalce jak dáti ztrestati.