str. 68

Sedmé abyste sobě škod nečinili buď na obilích, na lukách a zahradách žádným vymyšleným spůsobem, též abyste ploty, souhrady, příkopy časně každý od svého hradili, tak aby se žádnému škod skrze souhrady nečinilo a potom vády a jiné různice a nevole aby mezi vámi nepovstávaly, toho aby se žádný pod pokutou propadení prostice soli nedopouštěl.

V o s m é abyste se mimo možnost svou nedlužili a žádný bez dovolení vrchnosti své za žádného cizopanského poddaného aby nesliboval, pod dostatečným trestáním, a jestli se kdo víc vydluží však přes 6. r. t. j. zl. více úpis, to podle uvolení svého aby vykonal a při času a terminu uloženém aby dal a zaplatil, tak aby vrchnosť neměla skrze to zaneprázdnění a to pod skutečným trestáním aby se toho žádný nedopouštěl.

Deváté aby žádný z vás bez dovolení vrchnosti nedopouštěl žádnému na své poli síti, pakli se toho kdo dopustí bez vědomí vrchnosti, bude mu to všeckno pobráno.

Desáté aby žádný z vás v lesích panských bez vůle a vědomí vrchnosti žádného dříví k stavění ani k žádné jiné potřebě nesekal, v svých pak lesích žádné dříví aby neprodával a nepodlupoval, zvláště což by se k stavení hoditi mohlo, to se všeehněm zapovídá, a hajní na to pozor obzvláštní ať mají. Pakli by se toho kdo dopustil, bude od vrchnosti spokutován i dostatečně ztrestán.

Jedenácté, aby žádnému po kruntech panských s chrty ani žádnou jinou myslivostí jezditi choditi nedopouštěli a kdyby koho uhlídali, abyste hned k němu šli a jeho se ptali, kdo by byl, že máte o tom od vrchnosti své poručení, kdyby se nechtěl oznámiti, teda abyste mu psy anebo chrty pobrali a sobě osvědčili a myslivec kdyby který s ručnicí anebo rukávníkem po kruntech chodil, toho vemte a nahoru přiveďte. Sami taky žádných myslivostí po kruntech abyste neprovozovali, a zajícův malých, když je na polích nacházíte, a ani koroptví a vajec domů nebrali. Kdož by se pak toho čeho přes toto vám poručení dopustil, bude skrze to každý skutečně ztrestán. (Item) abyste vašim psům na předních nohách pazourky zutínali a jich do pole ani do lesů nebrali, nýbrž jako strážné při domích svých měli, a to pod skutečným též ztrestáním.

Dvanácté. Co se berní J. M. Ex. dotejče všelijakých, ty abyste vy rychtářové když se vám věděti dá, od jiných k tomu je majíce vybírali a to časně a od sebe odevzdávali tu, kdež 'se prvé odevzdávaly.

Třinácté. Na cizopanská piva jinam píti aby nechodili a odjinud sobě domů předního ani žádnýho piva mimo panské pivo i tolikéž páleného ano i soli odjinud nebrali. Vy rychtářové a konšelové a jiní všichni vožralství, her, hromování, přísahání i jiného všeho, zlého abyste se nedopouštěli a jiným toho nepřehlídali, nýbrž skrze to každého "trestali.

Čtrnácté. Vy hospodářové na domích šenkovných zde i ve všech

lotrův, povalečův.....těch žádných abyste u sebe v domích netrpěli