str. 296
Tu pak bolestnou nemoc Lékařů žádná pomoc Zhojiti nemohla, Ale velké bohatství, Zlata a stříbra množství, Všeckno mu pobrala.

A když všechno utratil, Statek svůj vynaložil Na velké nemoci, Potom život dokonal, Larysse pak své nechal Málo v pokladnici.

I kde jest nyní zboží? Zlata a stříbra množství, Které milovala? Kde Lenofonta krása? Protof jest ho Laryssa Nyní sobě vzala.

Ušlo, co milovala, Bohatství potratila, Krása se změnila, Nebo po jeho smrti V chudobě a v žalosti. Živa být musila.

Bohatý jest byl velmi Onen Marius starši, Kterého sedumkrát Štěstí vzhůru vyzdvihlo, Ale zas ho snížilo Neštěstí tolikrát.

Sedmkrát byt consulem, Vysokým světa pánem, Udatný krajiny, Gimbry, Teutouy podmanil, Velký dva národy skrotil, Římanům rebely.

Tryumfoval nad Jugurthou, Ale když neštěstí svou Notu zatočilo, Jeho z velké vážnosti, Z vysoké důstojnosti, Až k zemi snížilo.

Bohatý Gaualerus

Byl jménem Legitimus,

Slavného Persea

Syn, krále Macedonského,

Však z chudoby kovářského

Byl potom řemesla.

Bohatí byli jiní,

Ale však neví žádný,

Kterak jsou upadli, ¦

Když se příliš pochloubali, . -

V bohatství se vynášeli, Do neštěstí přišli.

Kteří grunt na bohatství Lásky své zakládají, Zle dost činívají. Když grunt neštěstí vezme Láska jejich upadne, Potom naříkají.

Takt ona Fila krásná A Laodonta vzáctná, Ciprissa vznešená, Tak Celtis a Rebina, Cestilidis, Labona, Zavedla se každá.

Ale na pobožnosti Který grunt staví lásky, Dobře rozuměj!, Neb byť o všeckno přišli, Statek svůj potratili, Lásky nestracují.

Která mnohem vzáctnější Jest nade všeckno zboží, Nikdá nezarmoutí, Jest v štěstí obveselení,

V neštěstí potěšení, Radost v zarmoucení.

Nedobře díš, že zlato Jako magnes železo Lásku k sobě táhne, Ale jako železo Magnes, tak k sobě zlato Láska věrná táhne.

Těm bohatství dosti dám (Totťf mluví Pán Bůh sám), Kteříž v pobožnosti Milovati mně budou, Spolu upřímní budou

V lásce a svornosti.

Vynacházím příkladů