str. 297
Nechci říct, upřímnému Jak jménem Telefantu Propučil Bůh štěstí, Ten byl prve kolářem, Potom Lydije králem, Učiněn v rychlosti.

Archelaus z Chlapině Zrozen, potom za krále Byl Maeedonyje, Mauritius pak býval Služebníkem, pak dostal Panování v Římě.

Mandro byl přívozníkem, Potom imperatoťem, Slavně byl vyvolen, Cizozemec Perpenna^ Když byl přijel do Ríma, Consulem učinén.

Ale kdybych podobný Měla exempla všechny Tobě přednášeti, Než bych je vymluvila, Luna může cornua (měsíc může rohy) Stokrát obnoviti.

Prořež ty, Lipirone, Nemoudrý kavalíre, Nemluv tak vícejí, Budou míti bohatství, Kteříž jsouce pobožní, Věrně se milují.

Lipiron:

Pobožnost ctná bohyně, Věřím já tomu silně A nepochybuji. Než ty nemohu míti, Který jsem vždy upřímný, Ji věrně miluji.

Pobožnost:

Nechtěj pochybovati, Všeckny věci jsou možný, U pána velkého,

Nedbá Amor na krásného Ani na bohatého, Raníť on každého.

Lipiron:

Prv jsem Amora žádal, Ale lítostí nevzal Od něho nižádný. Nechceť on mi spomocti, Aniž ji můž' trefiti, Jestli že on slepý.

Pobošnost: Amor se proto slepý Nazývá, že na žádný Nepatři osoby, Ale raní každého, Chudého, bohatého, Krále, kníže, pány. .

Pročež jdi s tvou peticí, .Zanechej disputací, Supplicuj k Venuši, Jáť tobě ctná Pobožnost A vznesená Upřímnost Budem pomáhati.

Bude též prospívati Naše u dámy krásný Za tebe přímluva, By se neslitovala Není tak onna pyšná, Ani tak tyranská.

Než jest velmi pobožná, Pobožnosti pak žádná Smrt milá nebývá. Nečiň nic nemilého Pro človeka milého, To. jesti radda má.

Lipiron :

Jestli že tak být musí. Abych já svou Venuši Oznámil peticí, Prosím, Pobožnost, tebe, Aí jsem poručen tobě, Poslechnu raddy tvý.

Lipiron řečí Pobožnosti uražen, od svého, předsevzetí ustoupil, k Venuši supplikuje.

Spívá se jako : Srdce's mé ranila, nejmilejší.

Patřiž, Venuše, hle jak mrtvého Vidíš, bez rozumu ztrápeného, Jak ve dne tak v noci V smutné lamentací, Přišpějž ku pomoci.

Venus:

I kdo jest ten, jenž mne turbiruje, Kdo jest ten, ješto lamentyruje, Kdo jest, jenž mé moci Žádá ku pomoci.

Nechť se ozve s condicí.