str. 407

37. 1546. — [Mates Lidi z Myslova maje dne 17. ledna při s opatem kláštera Sedleckého o důl Žáby na ccuku Rejzském, praví, že důl ten byl pustý] »a hory jsou bdícím a ne spícím« . . . [Na jiném místě opakuje zase :] »že hory nejsou polštářníkuom než bdícím« . . . (A. K. Protokol, B 8 a 11). Srv, Dr. V. Flajšhans, Česká přísloví, I. heslo »bdějící«.

38. Trestati, ěe se jiný (desátý) káti bude. 1544. [Král Ferdinand píše dne 7. února úřadu hornímu :] .... »chceme a přísně poroučíme, abyste takového každého skutečně, jímž by se jiní káti mohli, strestali.« (A. M. Original mezi listinami kutnohorskými). Viz zde čís. 33. — 1535. »A pak-li by se hutmané vedle toho JMti přikázání nezachovali,. . . ... že k takovým trestáním tím přikročiti ráčí, že jiný takovým kárati budou.« (A. V. Památní kniha Kaňkovská, čís. 38. Instrukcí). — 1537. [Nejv. mincmistr mluvil ke šmelířům:] ... »kdož přestoupí jednu, potrestán býti má, a kdož podruhy, bude mu ouřad vzat a kterého tak trestám [sic], že se jím již káti bude« (A. M. Protokol, str. 105—106).— 1561. [Úřad horní rozkazuje šmelířům, aby na žaloby dělníků horních proti nim podané za týden psanou odpověď podali] a »aby se nad nimi žádnej nemstil pod trestáním takovejm, že by se ním desátý káti mohl« (A. V. Protokol, str. 8). — Kolem r. 1558. [Matouš z Přítoky mluvil v hospodě u Kadeřávků ô Důře Němkyni, jež nadávala úředníkům pizdi-vlků:] »U nás ve vsi lepší řád nežli zde. Netrpěli by jí toho, jako zde trpí, a zvláště poněvadž tu z přísežných sedí. Kdyby pošlíc pro rychtáře kázal kobylu do vězení vzíti a trestati ji, že by se desátý kál . . .« (A. M. Svědomí II, str. 303 — 310). Srv. Dr.' V. Flajšhans, Česká přísloví, I. heslo »desátý«. Viz čís. 32, 60 a 61.

39. Býti pod pastmi, jíti pod sít. 1527. [Perkmislr dolu Osla Václav Poklůpek háje se v rejtunk'i proti nářku, že havéře bouřil, praví:] »pak nevím, abych měl pod těmi pastmi býti, nezdá mi se toho učiniti« ... (A. V. List.) — 1539. [Arciděkan Václav Řezník píše šepmistrům, že z Hory odejde, neb prý] »nechce pod těmi pastmi býti v nebezpečenství« (Čas. Čes. Mus. 1906, str. 6. Výpis řed. Josefa Šimka). — 1540. [Pavel Štros, havéř jsa tázán staršími pořádku havéřského na horách Stříbrných, co mluvil o nebožtíku Václavu Poklúpkovi, perkmistru Voselském, odpověděl,] »že nepuojde pod tu síť jako prve« (A. K. h. o. č. 593, fol. 3.)

40. Na odplatu hráti s někým. 1552? [Vojtěch Lorecký mluvil prý v opilství k Němci, Joštovi hutníku v hospodě u Píšu:] »Vyjebení takoví Němci, jakej oni zde průchod mají! Že za prvnějšího času takových věcí by jim netrpěli a že by s nimi na odplatu hráli, šachty jim zarovnali tak, jak sou oni předešle Čechům udělali, z příčiny tý, že JM Kský hanebné škody činí!« (A. K. Svědomí II, str. 198—202).

41. Pcháti Pánu Bohu. 1559. [Václav Šatný ptal se nad dolem v jeho zahradě zaraženým, kolik jest kverků]. »Dali mu tu odpověď, že nás drahně. A von pověděl: pán bohu pchám, že chci míti &e všemi činiti.« (A. M. Svědomí II, str. 279—280). (Dokončení.)