str. 71

Václav. Bůh tě naprav ! Co jednomu všecko, a druhému bratru zhola nic? Štěstí. Co souzeno, změnit nemohu. Však i ty máš také štěstí své. Václav. A kde je mé štěstí? Štěstí. Na východě!

(Štěstí náhle na to zmizí.)

Václav. Na východě tedy štěstí mé, již mi přisouzeno bylo v rodě ? Nuž tedy odtud, kde mi z nesnází věnec trnový upleten, k východu půjdu, kde slunce vychází, tam mého štěstí vzejde den !

(Odejde. Zatím byl vyšel na obloze měsíc, Jiřík vystoupí.)

Vyhnán odtud pohaněn, nemám žádného zde stání, krev kypící mě pohání ven do světa, ven! Jen maličké ještě prodlení — na rozloučení!

(Obrácen ku stavení Matějovu, zpívá hlasem utajeným :)

At je tak nebo tak,

když se třpytí má hvězdička.

Ať je tak nebo tak,

když se třpytí hvězda má.

V tom dívka otevře zticha okno.)

Liduška. Tys to, můj miláčku?

Jiřík. Jsem, má duše.

Liduška (zavře okno, a vyjde hned na to dveřmi). Toužebně jsem na

tě čekala.

Jiřík. Přicházím se s tebou rozloučiti. Liduška. Rozloučiti?

Jiřík. Kterak mohu jinak nuzák já — ty děvče nejbohatší. Liduška. Tvoje láska nejdražší mé jmění. A co hodláš učiniti? Jiřík. Půjdu do ciziny hledat svého štěstí. Liduška. A já počkám na tě, až se vrátíš. Jiřík. A budou-li tebe k sňatku nutit?

Liduška. Nedonutí, matka má ti přeje, nedopustí, abych žalem zašla. Jiřík. Nuž tedy — do skonání tvůj ! Liduška. Do skonání tvá. (Obejmou se.) Jiřík. A nyní s Bobem ! Liduška. Počkej ještě, nesmíš odejíti bez památky od své nejmilejší.

(Vyndá z ňader dvouklas.)

(Aria.) Usmálo se na mě dnes na poli štěstí, podařilo mi se dvouklas nalézti.