115. Na den sv. Antonína seje se len od 11 hodin dopoledne, aby byl nejméně půl sáhu dlouhý.

116. O Božím Těle lámají z máji větvičky a stavějí do lenu; jak dlouhá větvička, tak vysoký bude len, zaroste jí.

117. Koho poboluje hlava a myslí, že je uhranut, nechť spodním pyskem třikrát si přefoukne nos a levou rukou nehtem čelo poškrábe.

118. Chce-li míti někdo koně tlusté, ať si opatří koření z Rybrco-lové zahrady, jménem Svatojanskou ručičku, a s tou musí každou neděli před slunce východem koňům žlaby vytříti a stloustnou.

119. Kdo má při sobě laskavee a jde kupovat koně, koupí pěkné a laciné; prodává-li, dobře prodá a brzo.

120. Lehne-li si hospodář na hod Boží svatodušní ve dne, lehne mu na poli pšenice.

121. U Mladé Boleslavi, z Markové rokle (kdež před mnoha lety jistý Marek padl se skály a s koněm se zabil) vidívali prý ti, kteří v noci do vedlejšího pramena pro vodu chodily, vyjížděti bílého bezhlavého koně, na němž sedával muž, maje svou hlavu pod paždí.

122. U Skalska též u Mladé Boleslave, z Kubové rokle vycházíval prý v noci Pacifikus (bývalý kněz na Skalsku Jesuita) a s lidmi kus cesty jda, ztratil se.

123. Jak dlouho nezvonéjí mrtvému hrany, tak dlouho nemá duše jeho pokoje.

124. Která žena těhotná nosí na krku drahé kameny, granáty nebo korale, bude šťastna.

125. Novorozeňátku připravuje bába nejprvnější koupel následovně: Do čisté vody naleje svěcenou vodu, aby ďábel k dítku žádné moci neměl; přidá svěcenou sůl, aby čisté bylo; Sedmikrásu, aby bylo vždy hezké; Dobrou mysl, aby nebylo zlomyslné; Spoříček, aby bylo šetrné, a chlapcovi přidávají ještě Tučného mužíčka a děvčeti (je-li děvče v koupeli) Mateřídoušku a ještě mnohé jiné koření. Po vykoupání dítěte vleje a zakopá všecku tu vodu do sklepa, aby jak v temnosti ony věci hniti budou, na dítku světlé jejich vlastnosti se objevovaly. Pověrečné matky nechtívají nově vyučené báby k pomoci při porodu, ani doktory, ale raději posílají kolik hodin cesty pro rozkřičené pověrečné báby.

126. Kdo trpí na ujímání v životě, ať si nastrouhá kousek hromové kuličky do vody a vypije.

127. Kdo chce pozbýti bradavic, nechť jde do lesa a nalezna vraní brk, ať rozpíchá ním bradavice, až z nich krev poteče, potom položí brk zase na zem na to místo, kde prv byl, tak jak ležel a odejde pryč neohlížeje se, ztratějí se mu všecky bradavice.

128. Přijde-li šestinedělka podívat se do hospody k taneční hudbě, strhne se tam bitva.

129. Dívka, která má červené oči, bývá často nemocná, je nestálého zdraví.