str. 146

odbydou, když více lidu okolo nich bude. Les mezi Hrdlořezy, Sukdolem a Borem na panství Třeboňském všechen by mohl na nové domky obrátiti a vyplaniti. A potom by se snážej z ee-p-ského levíru dříví odbylo a prodalo. I taky ty lesy v cepskérn revíru důstatečný jsou všechny okolní vesnice dřívím zaopatřiti. Dal jsem na ruku vrchnímu panu správci Šindlerovi nad knížecíma Hory stříbrnýma, že v těch místech šmeleováno maže bejti. Když pak kus lesa se svede a pařezí vyhnije, hned tu mohou bejti domky stavený a užitky z nich mohou do důchodu jíti.

Nesnáze při rozdělení navrženém působila otázka ovčínů při dvořích: Kdyby vrchnosti přece přes mou remonstrací a důkazy ovčiny podržely, dvory pak svedli (zrušily), tehdy by bylö zapotřebí pro každej ovčín kus pole, aby mohl bejt dobytek slamou přezimován, ode dvoru zanechati a pro zdělání jeho robotou si vyjmouti, co by tu třeba bylo, aby poddaní k placení robot vykonali a majíc tu odložení, ani konimisařů by tu hrubě třeba nebylo k vorání a vláčení. Ostatní iiředlníci sami by zastati a dohlížeti mohli. Louka též by musela bejt od panských zanechána, co potřeba pro týž ovčíny a dobytek.

Ovčíny panský poddaný velmi hubí a dost málo užitku vrchnostem nesou: Kde vrchnost svejch vlastních pastvišťat v hojnosti nemá, anobrž větším dílem dobytek svůj ovčí po poddá nejch gruntech pase, jistě špatná záduší sobě, požehnání Boží a. užitek z téhož dobytka zejská, neboť tudy poddaného dobytek velmi potřebneieh pastev se zbavuje a poddanej se tak hubí, že méněj dobytka chovati, anebo ten co má, letního času téměř mořiti musí, poněvadž ten obyčej jest ovčákův, že všudež poddanému vehnati, ani bránit sobě nedá, pastvy pro hovězí dobytky a potahy ovčím dobytkem tak zasmradí, že prv se dobytek pastev netkne, dokavad ten smrad, ovčí s hojným deštěm se nesplatené. Jakým svědomím vrchnost to činiti a poddanému všechno vypásti může, nevím, an sedlák a poddanej v tejto český zemi ze všeho velký daně dávati musí.. Srazíc záhubu a schudnutí tady poddanýho, vychování (vydržování) mistra polního a čeledi, též píce pro ovce dávající a co skrze častý pád dobytčí ujde a co ovčák na sebe nažene, jistě rok k roku počítajíc, vrchnost malého užitku pozná. A mám za to, že ovčák pečeni, pán jeho ale jen toliko rozen (místo upečené ovce na rožní) z ovčínu má. Držím za to, že by pán lepší užitek poznal, kdyby ovčíny svedl (rozdělil), má-li jaký právo po gruntech poddaných pásti, aby zá to nějakej mírnej plat vzal, pastvišťata vlastní svý, aby též pod plat poddánejm zanechal, rád by každej sedlák za to ročně 1 zlatý dial, aby od o>včáků na svých polích a pastvišťatech tejrán a huben nebyl. Luka k ovčínu užívající aby též vrchnost pod