str. 316

17. listopadu Beseda dudáeká v Jar o m ě ř i. Švianida dudák vPod-č á p 1 í c h (Sokol), dne 23. listopadu, ye prospech pozůstalých po čsl. legionářích. Švanda duidák ve Zdicích (Sokol), dněl 24. listopadu, piředmáěkla »Dudy a dudáci v minulosti a v podání lidu čsl.« Dudáeká beseda (Sokol) v Peckách, dme 30. listopadu. Beseda v Pardubicích dtae 1. prosince. Švanda diuidák v Litomyšli, dne 7. prosince 1918 (Sípolelk paní a dívek) ve prospěch pozůstalých po českých legionářích. Švanda dudák na přástkáeh ve Vy». Mýtě (spol. invalidů), dne8.,prosince, dvakráte1. Dudáeká beseda (Legionáři) v Praze VII. v Uraniu dne 11. prosin'ce. Lidová slavnost Martinská a Mikulášská v Praze-VII. (Ženský odbor Sokola), dne 14. prosince, přednáška »Jak staří slavíviali sv. Martina a Mikuláše«. Švaradia dudák v Poličce (Sokol), dne 22. prosintee. Švanda diudláJk nja koledě v U om ni o i n. P. (Okresní komise! pro péči o< mládež), dne 26. prosince 1918, dvakráte. Dudáoká belseda ve Vysokém nad Jizerou (Český Ski-klub), dme 28. prosince,, Švanda dudák Ma koledě v Jilemnici (okr. komise pro péči o mládež) ve prospěch sirotků po padlých vojínech a zetjménia českých legionářích okresu jilemnického, dine 29. prosince, dvakráte.

1919. Švanda dudák v Domažlicích (sdružené spolky: Sokol, »Božena Němcová«. Čerchovan, Odbor, Klubu čes. tur,), 1. ledąa, dvakráte. Švanda dudák na přástkáeh v Hořovicích (spolek »Vlasta«), dne 5. ledna, dvakráte. Duidácká beseda v Měšťanské besedě v Praze (jedmoita »Karolina Světlá«), dne 6. ledna. Dne 11. ledna v Unhošti. D)ne 12. lednia (Soikiol) y Brandýse n, L. Dne 19. ledba (Sokol) v Soběslavi. VI. hrátky a přálstky Náir. Jedn. Selveroě. v Pľiaze, v Měšťanské besedě, 23. ledna, přednáška »Národní píseň československá1«. V L už i dme 25. a 26. ledna, třikráte. Švanda dudák v Třeboni, dnte 1. a 2. únjoi-a (Okresní sdružení žen), třikráte. »Staročeské přáatky« y B ř é z n i c i, 9. února (Sokol). Dne 16. úmora (Sokol a Čtenářská beseda) v Chlumci ix. Cidlinou. Dne 16. února (ve prospěch české školy y Rokytnici) ve Vamberku (Občanská beseda a Sokol). Dne 23. února (Sokol) v Žamberku, »Vynášení smrti a, vítání jara«, dvakráte. Švanda dtadák na masopustě v Jičíně (Sokol) djn!e 1. břeania, provedeny staročeské i lidové novější hry a obřady masopustní, přednáška »Staročeský masopust«. Dne 2. března v Mladé Boleslavi. Dime 9. března (Sokol) v C ho t ěb oři, dvakráte. Dne 16. března (Soklol) D o b r o v i c e. Dnie 20. března (České srdce) v Bóro u n ě, dvoje Přástky. Dne 23. března (Sokol) v Náchodě (prospěch nouzového fondlu a sirotků po českých legionářích), dvakráte. Dne 24. března (Sokol) v K y š p e r k u. Dne 25. března (Sokol) v J a-b 1 o n m é m n. O.

Dne 26. března, byv vyzván od Klubu Ö. Turistů, přednášel jsem v Grégrově sále v Obecním domě y Praae o zkušenostech, a dojmech z pouti s dudami po vlastech československých. Týž večer ve Smetanově sále, sousedním, byl ples čsl. legiícmlářů. Vesele rozléhaly se -dudy až do Smetanova sálu, kdie meškal p. president Masaryk. Pořadatelé požádali mě, abych představil p. učitele Míchalíčka, dudáka, a houdka, p. Vrat. Pápršitajna p.. presidentovi. Rázem ztichla taneční hudlha, ztišil se taneční rej. Posluchači z Kluibu turistů iprovázeli inás do Smetanova sálu, Na pódiu vedle hostů, domácích i cizích, loíbjevili se v půvabném chodském kroji dudáci. Nahradili moderní taneční hudbu písnličkami: »Teče voda. teče« (zamilovania ipíseň p. presidenta), tklivou chodskou »Zelení