str. 347

ovoce trhati, bíliti, pokoje čistiti, trávu lidem donášeti. Nota bene, to patří ženám, tenkrát sobě může muž odpočinouti; když dělá travou, peníze vydělává, ale nedlouho. Někteří potřebujou taky nádeníky k formanění, ke koňům, lny do vod a z vod nebo na rosy klást a sbírat, louč sekat, řezanku řezat, dobytek po-klízet nebo potah, poselstvím chodit atd.

Tu kde jest velká schůzka lidu k zázračným obrazům a poutníci tu pohodlí a posloužení potřebujou, na těch místech pak jenom toliko chatrný vesničky jsou, jako ku příkladu Ne-spekov, Doudleby, Drahov, a tak dálej, tu by všudež mohly a měly bejti městečka ma ispůsoib ten s málo polma, jako jsem zpředu zaznamenal. Sousedi však aby samí řemeslníci byli a jiní se ne-přímali, leč ti, kteří by od kapitálu mohli živi bejti anebo nějakým jinším obchodem.

Na panství třeboňském i také místa by se po silnicích na městečka mohly zdělati, totiž u Sukdola, od hospody a mej ta počnouc, až k lesu k Třeboni. U Svatý Maříma j dáleny by mohlo bejt druhý, v Štěpániově třetí, na silnici k Trhovým Sviiiům, v Kojakovicích, nebo v Jilovicích nebo v Kramolíně, na silnici od Budějovic k Táboru, v Ševětíně, nebo v Neplachově nebo v Di-nině (?), na silnici od Veselí k Tejnu v Hartmanieícb. Tolik řemeslníků všudež vsadivše, aby jeden druhého nehubil, nýbrž aby jeden druhého živil. U Sukdola v praveným místě jsou samý panský jiterní grunty, kterým by se mohly ty jednoty vzíti a jsouc dílem pod kontrbucí, jinšíma jitrama by se mohly odměniti, tak aby k téhož městečka -platy všechny samy vrchnosti vycházely.

Další návrhy Světeckého týkají se zlepšení příjmů v tak zvaných »Podacích městečkách, jak by se mohly tížívati«. Snahou vyjmenovati řemeslníky, kteří by mohli pracovati v městečkách, poddaných vrchnosti, zachoval bezděky Světecký zajímavý příspěvek k dějinám živností a řemesel v Čechách: Nevím, co za zalíbení mají vrchnosti v Čechách na, poddacích lidech v městečkách! Mám za to, že se to činí radou úředlníkův, kteří potěšení své mají podle libosti své poddaný lid tejrat. Vzláště pak když se z pokolení sedlského úředník vydaří, anebo cizozemec, ten jest laskav na lid český tak, jako kočka na myš. Onen ale neví pejchou a nádherností co činit, že ze sedláka pán učiněn jest. A ja-k potom takoivej podle své paní vrchnosti radí a správce dává, tak se tak větším dílem stane, vzlášť při oněch vrchnostech, který zřídka na panství přicházejí, anebo jenom veselosti, honů, žraní, pití hledí, na poddaný, ba ani na své vlastní užitky se nezeptá j íc.

Taková nespráva činí ochudlý lid. Žádnej s penězi a ho-