str. 349

Máři vznešení, malíři, hrnčíři, evoičkaři, všelijaký kramáři, my-dláři, voskaři, soukeníci, hřebenáři. A jakej to užitek vrchnosti jest, která má na svým panství všelijaké řemeslníky! Peníze zůstanou doma. A měl by se každý pán přičiniti, aby všechny řemeslníky a obchodníky v svých mestách a městečkách měl. V takových mestách a měsitečkách hleděti způsobit jarmarky a trhy na všelijaké věci, jak obyčej v tomto království českém.

Aby podruzi i na takové domky se dostávající se nádeni-ctvím živili a na políčko se nespoléhali, ta vejminka každého roku při sirotčím sezení se jim čísti a přednášeti by musela; neboť žádnej tu by se netrpěl, kterej by živnost nádenlckou nevyhledával. A po třikrát násobným napomenutí, když by se tak nezachoval, odebrán a domek jiným dobrým nádeníkem zaopatřen by byl. Onen pak nádeník, aby se držel nádenictví, na domek bez polí by byl dán.

Při městě Třeboni se nachází podruhův mužského a ženského pohlaví na 80 osob, které se tu nádeníctvím živí. A když jsou velká děla, ještě jich se nedostává, z okolních vesnic sem lidi na dílo přicházejí. Vyvstává pak pár takovejch podruhii při městě totiž: kontribuční k obci dávají 36 kr., na žně musí jíti jeden den, počítá se 15 kr., jeden den na klizení školy obecní 12 kr., poselství jde do roka na 13krát, s polovičního' platu vždy na

1 míli, vynáší polovice 39 kr., od prostředního bytu platí 3 zl., do zámku při sirotčím řízení 1 zl. 12 kr., dva dni roboty na žně při zámku 30 kr., hospodáři ve svém některou práci darmoi musí udělat, ročně se to klade na 1 zl., summa 7 zl, 24 kr.

Jak rádi by byli, kdyby měli své chaloupky blíž města u sv. Jiljí na gruntech panských a ke každej chaloupce pod

3 strychy zahrady. Eádiť by dali za robotu a úroků 10 zl., proti těm 7 zl. 24 kr. Dle fassí ab anno (z roku) 1750 nachází se při dvoře Vrších 345 strychů polí vorných a u sv. Jiljí ten kus vynáší 70 strychů, jsouc v těch 345 stryších položen. Na tom poli 23 chalup pro nádeníky by mohlo bejti. A to pole by tehdy vynášelo čistého užitku beze vší práce 230 zl. V tom položení jest panská suchopárná louka, podle oka na 30 strychů i s okraj-kama při rybníce Světě. Mohla by bejt rozdělena k tomu poli a přibylo by chalup 10, užitku 100 zl. Baštýř tu má kus pole pod

2 strychy, 2 věrtele. Myslivec 9 strychů, 2 věrtele. Z toho zase by

4 chalupy byly, činí 40 zl. Myslivci a baštýři aby se raděj deputát dal. Okrajky v rybníce v prvním a druhým borku (?) zbejvající by mohly sloužit na pastviště pro ty domky, mohlo by se od nich vzít asi 3 zl. do roka. Ostatní, co by se jich u Třeboně mohlo živit, by mohly bejt dálej ke dvoru stavěný. Nota bene: poněvadž by ženy na dílo nešly, nýbrž doma by o čem