změnil od základu tradiěně-kolektivní duch, jenž dříve vniterný život dědiny podmiňoval.

Výšivkové iimění, dříve povětšinou odkátzané na zkušené ruce venkovských »švajdlen« (neboť původně všechny ženy na vesnici vyšívat na tenkém plátně neznaly), a v nádhernějším provedení vyhrazené domům zámožnějším, postupem let našeho období proniklo již též do nejchudších domácností venkovského Lidu v nádheře dříve nebývalé pro drahotu materiálu a nedostatek peněz i příležitosti ? výdělku; dnes v okrsku pezinském a čatajském, kde kroj dosud se v plné nádheře udržel, zná vyšívati kdekterá žena, a podle stupně nádhery krojové výšivky se rozdíly majetkové, dříve se tu uplatňující, již nerozeznávají. V tom, že se výšivkové umění stalo obecným majetkem v době, kdy smyslu pro tradici se již nedbá, je hledati prameny úpadku.

Dnes nejen že v některých obcích vyšívá každé školní děvče, ale každé děvče uspokojuje svoji samolibost v tom, že se odváží podle svého nápadu koncipovati i nové prvky a komposice, nemluvě o volbě barvy a materiálu eventulně i techniky, v nichž vzor pak provádí. Při tom neváhá bráti vzory tam, kdekoli se jí naskytnou, z hedvábné pestré pentle, z malovaných talířů (po léta visících na stěně světnice, aniž by vyšívačka dřívější na jejich vzory pomyslila), ze vzorů tištěných a z každé městské výšivky i vzorů dodaných místním vyšívačkám šijícím do obchodu v městě. Duch parádivé marnivosti ovládl naše venkovské ženy, že závodíce ve výzdobě výšivkové, nedají se již vázati tolik vžitou tradicí, a vše no>vé je dobré, pokud se tím druhá nemůže pochlubiti.

Autor podává nám krásný, ucelený obraz slovenských lidových výšivek, tak, jak to dosud věrně u nás nikdo nedokázal. Jeho záslužné a velké práci náleží pochvala neskrblivá, největší.

Hackenschmied, Vesle.. Zd.: Na besedě. Báchorky, báje, pověsti a j. vypravování lidu z okresů lanškrounského a ústeckého nad Orlicí. Nákladem okresních osvětových sbo-rův, učitelských organisací a jiných korporací. Ústí nad Orlicí 1928, 8° str. 244. Výborný znalec lidového života, vynikající spolupracovník »Českého Lidu«, Hackenschmied, podává hojné ukázky vypravování lidu z okresu lanškrounského a ústeckého nad Orlicí. Záslužné práci spisovatele V. Z. ílaekenschmieda náleží nejvyšší pochvala. Vybral jsem. četné ukázky:

Obludičkách. Na močálovitých lukách oldřichovských rojívalo se před lety světýlek či bludiček. Z okna jich bývalo vídati, jak sem tam se míhají, mizí a zas vyskakuji. Jednoho Oldřichovského světýlko zle vytrestalo. Jde v noci z Ústí domů a tu asi 20 kroků před ním zjevilo se světélko. Domnívaje se, že to je ve stavení, šel rovnou ? němu. A světélko pořád přeď