Český Lid přinese v příštích sešitech některé další kratší ukázky ze záslužného Zlatúšova díla.

K. Kazda: O znárodnělé písni »Nad Berounkou pod Te-Unem«, v Berouně, 1928, 8°, str. 16. Prof. ?. Kazda podává ve svém spise obšírný referát o historii znárodnělé písně Bůže tetínská. Svoji studii ukončuje autor takto: Nechci tím autora naší písně obviňovati ? plagiátu; u nadaného hudebníka vynoří se z paměti takováto melodie a neuvědomí si po letech ani, že její prvky kdysi někde slyše]. Jest ostatně známo, že K. M. Weber miloval lidové melodie a že dovedl znamenitě udeřiti na strunu národní (na př. v »Čarostřelci«). Ale neváhám věru přiznati, že i mně se vnucuje myšlenka, zda snad piivod našeho znárodnělého nápěvu nemá býti hledán někde jinde či máme-li, nepřihlížejíce ? této okolnosti, považovati P. Vorla za autora znárodnělého nápěvu Růže tetínské. Proti pouhé subjektivní negativní domněnce lze postaviti poctivost a seriosnost P. Vorla, o němž podnes koluje na Berounsku řada roztomilých historek; jistě by nebyl strpěl, aby považován byl za autora písně, kdyby jím nebyl vskutku býval. Nezbývá tedy než spokojiti se Po stránce hudební pouhým konstatováním, že Vorel byl autorem znárodnělého nápěvu, který nevyniká originalitou; že o rozšíření písně po naši vlasti nemálo se přičinili vedle někdejší naší venkovské inteligence, učitelů a duchovních, školení hudebníci, mistři, především oblíbení kdysi pěvci Strakatý a Pištěk; a.že ? znárodnění Růže tetínské přispěla předbřeznová doba sama, jejímuž vkusu sentimentálně a romanticky zabarvený lyrický tekst vyhovoval, a jejímuž lidu, neznalému umělých výtvorů nejpřednějších hudebních romantiků a nepátrajícímu po původnosti melodie, zamlouval se též líbivý a prostičký nápěv. O popularitě naší znárodnělé písně svědčí jistě i to, že byla vtipně parodována. Kůže tetínská dala také podnět ? několika hlavním fantasiím, jejichž kvalitu zde netřeba siřeji rozebírati (na př. Gerber Charles: Růže tetínská, ehanson bohéme, variée pour le piano par..., II. vydání, v Praze 1863. Nákladem Rob. Veita, — Preissler Vojtěch: Fantasie sur la ehanson bohéme »Růže tetínská«. Pour le piano par ... V Praze 1863. Nákladem skladatelovým. — Klavírní transkripce »Růže tetínská« od A. Pozděny vydaná počátkem sedmdesátých let minulého věku. A píseň z Berounska měla s vii j ohlas v našem výtvarném umění, nebol jejímu; půvabu z malířů mistrů neodolal M. Aleš a krajinu »Nad Berounkou pod Tetínem« zvěčnil Engelmüller. Bývalý lázeňský park ve Sv. Janě pod Skalou zdobilo před lety sousoší »Nad Berounkou pod Tetínem«, modelované prof. Drahoňovským v prv-ním období jeho umělecké dráhy, ale toto dílo neexistuje více;