str. 142

Nákladem Vydavatelství »Sfinx«, Praha. V knihovně »Svetlo ve tmách«, redakcí Dra čeňka Zíbrta,, svazek 4., str. 391. Obsah: 1. Úvod. Středověký názor světový. Nauka o čtyřech živlech (elementa): oheň a voda, vzduch (povětří, vítr) a země. Vlastnosti živlů (temper amenta): horko, vlhko; studeno, sucho. Svět a příroda i člověk složen z těchto živlů ? jejich vždy dvou vlastností. Který živel v člověku převládá (jak se to jeví podle vlhkosti v těle: 1. krev sanguis, 2. hlen flegma sliz,, 3. žlutá žluč chole, 4. tmavá žluč melanchole), podle toho jest rozdíl v komplexí, povahách, letorách lidských. Sangiiinik, flegmatik, cholerik, melancholik. Staročeské popisy a vyobrazení těchto čtyř letor. Domnělý vliv slunce, měsíc, planet a působení přírody na součásti těla lidského vlivem stejného' nebo protivného složení z vlastností čtyř živlů. ? tomu přehledná tabulka. Středověký názor geocentrický (občasný výklad o domnělém poměru sedmi nebes ? zemi a člověku). Staročeské výklady o tom u Alana a Štítného, ? Lucidáři. Údy těla lidského vládnou souhvězdí zví-řetníka (znamení nebeská). Poměr staročeské zdravovědy ? názorům středověkým a starověkým. — 2. Zdravověda Karla IV. od Mistra Havla (rukopis Lobkovické knihovny v Eoudnici). — 3. Eegiment zdraví, zdravověda Husova přítele, Křišťana z Prachatic (f 1439). — 4. Zdravověda krále Jiřího z Poděbrad od Mistra Pavla Zídka. — 5. Mikuláše Klaudiana (Kukly) výklad o původu člověka 1519 a obsahem příbuzné spisy staročeské o porodnictví (Günther 1558; Eybák 1567) pramenem Dačického rukopisu r. 1574 i jeho> odtud tištěného1 spisu Zahrádka růžová žen plodných r. 1576. — 6. Jan Berka Choceňský: O krvi pouštění žilami i baňkami, 1532, 1538, 1597. — 7. O zachování dobrého zdraví knížka Školy Salernitánské. — 8. Životního lékaře krále Ferdinanda I., Jana Koppa z Raumentálu Begiment zdraví 1536. — 9. Jindřicha Rantzova Eegiment zdraví z české úpravy Adama Hubera z Riesenpachu r. 1588. — 10. Život a spisy Matouše Filomatesa Dačického. — 11. Matouše Dačického Tělověda staročeská v rukopise »Divná fabrika a složení lidského těla.« — 12. Daniela Adama z Veleslavína tělověda 1598. — 13. Lázně, lazebníci a lazebnice. — 14. Zdravověda Marka Marii z Kron-feldu (f 1665). — 15. Tělověda J. A. Komenského. — 16. Jakoba Dobřenského Černomosteckého (f 1697) zdravověda na základě nauky o významu sliny pro zdraví lidské. — 17. Zeidlerův anatomický atlas, vydaný v Praze 1686. — 18. Křižovníka Jana K. Eohna latinskoěeská tělověda 1768. — 19. Tomáše Jordána z Klauzenburku výklad o lidské lebce. — Vyobrazení. —, 1. Povaha kalokrevného člověka, melancholik z Minucí P. Olivetského (t 1534). — 2. Povaha krevného člověka sanguinika (tamtéž). — 3, Povaha vodokrevného člověka flegmatik (tamtéž), -