str. 143

4. Povaha pěnokreviióho cholerika (tamtéž). — 5. Znamení nebeská (souhvězdí zvířetníka: beran, blíženci, býk, lev, rak, váhy, panna, střelec, štír, vodnář, ryby, nosorožec), kterými údy těla lidského vládnou. — 6. Titulní list Lékařské knížky Křišťána z Prachatic 1544. — 7. Titulní list Lékařské knížky Kresťana z, Prachatic 1553. — 8. Titulní list knihy Mikuláše Klaudiana: Zpráva a naučenie ženám tehotným a babám pupkořezným 1519. - 9.—24. Polohy dětí pravidelné i nepravidelné (obrázky v knize Mikuláše Klaudiana 1519). — 25. až 29. Polohy dětí pravidelné i nepravidelné (obrázky v knize Mikuláše Klaudiana 1519). — 30. Stolice pro rodičku (v knize M. Klaudiana 1519). — 31. Konec Klaudianovy knihy 1519). — 32. Titulní list Bybákovy Knížky potěšitedlné všechněm těhotným a rodícím manželkám, jak by se ony před porodem, při porodu i po porodu chovati měly, 1567 (s obrázkem rodící ženy). — 33. Šestinedělka v Giintherově knize

O porodnictví 1558. — 34, Titulní list Zahrádky růžové žen plodných- (o početí, působení., zplození, složení a rození člověka), od Dačického (Volknbergera), 1579. — 35. Nitro ženy oplozené, z knihy Dačického Zahrádka růžová žen plodných 1576. — 36. Titulní list spisu J. Berky Choceňského, O krvi pouštění žilami

1 baňkami. 1532, — 37. Jak pouštěti krev, dřevořezba z prvního vydání J. Berky Choceňského o pouštění krve 1532. — 38. Mužík se značkami žil, pro pouštění krve a pro sázení baněk (vyobrazených) v I, vydání knížky J. Berky Choceňského O krvi pouštění 1532. — 39. Titulní list knížky O krvi pouštění od J. Berky Choceňského 1538. — 40. Titulní list knížky O krvi pouštění od J. Berky Choceňského 1597. — 41. Mužík pro označení vlivu znamení nebeských na zvířetníku. Německý štoček ve 3. vydání Spisu' o krvi pouštění r. 1597 od J. Berky Choceňského. — 42. Jak pouštěti krev, Lékařské knihy Mistra Krištofa Praha, 1580. — 43. Pušťadla pro1 krev a želízka pro nasekávání kůže na sázení bněk 1547. — 44. Posázený baňkami, s věníkem lázeňským a lázeňskou čepicí, — 45. Sázení baněk muži i ženě v lázních. — 46. Púšťedlník, holič (bradýř, barvíř) holí, stříhá a pouští žilami. — 45. Titulní list Matiiolova Herbáře z latiny do češtiny přeloženého cd Tadeáše Hájka z Hájku 1562. — 48.—55. Vznik a vývoj dítěte od zárodku až do porodů. Kresby Mat. Dačického. — 59. Stolice pro rodičku, kresba Mat.. Dačického. — 60. až 72. Vjznik a vývoj dítěte od zárodku až do porodu, kresba Mat. Dačického. — 73.—75. Figury nepřirozeného blížencův porodu, kresba M. Dačiekébo. — 76. Lázeň Msrie (balneum Mariae), di-stillační přístroj v Knize a vodách pálených, Olomouc, 1559. — 77. Vany pro teplé lázně, lázně s vodou, promíšenou bylinami hojivými. — 78. Lázeň z bylin spařených. — 79. Společná lázeň, rukopis v Městské knihovně ve Vratislavi. _ 80. Trest zhý-