str. 145

Emil Walter, Daniel Vetters -»Islandia«., Prag, 1929, 8°, str. 33. (Sonderabdruck aus »Xenia Pragensia,«). Viz v literatuře Zíbrtově, Bibliografie české historie IV., číslo 2897-909. Č. Zíbrt uveřejnil r. 1893 nákladem F. Šimáčka ve »Světozoru« spisek: Daniel Fetter, »Islandia«, aneb krátké vypsání ostrova Islandu, vytištěné od Daniele Michálka v Praze 1673. Srv. K. J. Vonka, Daniel Strýček, současník a spolupracovník Komenského: Příspěvek ? dějinám české literatury. Věstník Paedagogický, III., Mai, 1925. Vědecký výzkum Walterův, podrobnosti o Danielu Vetter ovi v jeho spise budou bezpečnou a spolehlivou pomůckou ? dalším studiím o spolupracovníku a současníku Komenského.

J os. F. K r á 1, Paměti města Vamberka nad Zdobnicí. Text doprovázejí obrázky. 1927, 8°, str. 399 (+ 2). Vydala obec města Vamberka nad Zdobnicí. Vytiskla česká grafická Unie a. s. Z obsahu: 1. O založení hradu a města Vamberka. 2, Nejstarší dějiny. Vamberk pod rozličnými pány až do rozdělení zboží Vamberského na počátku 16. stol. 3. Vamberk hrad a tvrz: a) Popis; b) Na ulici a v krčmě před věky; c) Zřízení obecní. 4. Další příběhy až do opětného> sloučení zboží Vamberského (od počátku XVI. století až do roku 1604): a) Starý Vamberk n. Zdob., b) Nový Vamberk. 5. Osudy spojeného Vamberka za vlády pana Václava Mikuláše Pecingara z Bydžina, Konfiskace statku Vamberského po bitvě na Bílé Hoře (1604—1627). 6. Osudy Vamberka ve válce třicetileté a za vlády pánů Zárubů z Hustiřan (1628 až 1707). Počet obyvatelstva po válce třicetileté. 7. Dějiny Vamberka ve století 18. (za pánů Kolovratů): a) až ? počátkům válek pruských; b) Pruské války; c) Vamberk ve 2. polovině 18. století. 8. Náboženské poměry a duchovní správa viibec: a) V době nejstarší; b) Hnutí náboženské v krajině nynějšího Vamberska od vypuknutí bouří husitských až do vydání majestátu (1415—1609); c) Protireformace (stol. 17.); d) Duchovní správa od počátku století 18. až do časů našich; e) O kněžských důchodech; f) Bratrstvo literátské Bratrstvo sv. P. Barbory; g) Židé. 9. Školství. 10. Řemesla (Cechovní zřízení). Cech holu-bářský. 11. Lidový průmysl krajkářský. 12. Topografie města: a) Historie nejstarších gruntů vamberských; b) Veřejné budovy; c) Jiné památky. 13. Věci obecní: a) Zřízení obecní; b Při-jmení sousedů; c) Nejstarší známé úřední osoby obecní; d) Ukázky z knihy zápisův zvané »Jednorožec« založ. r. 1602; e) Vysazení města. Trhy. Majetek a důchod obce. 14. Poddanské poměry se zřetelem ? městu Vamberku a o správě statku Vamberského. 15. Berně. Katastry. Obraz hospodářských poměrů na celém panství Vamberském. 16. Útisk lidu poddaného v 18. století vůbec. Eabisace dvorů Vamberských. Eozprodej jiných panských