str. 159

Léta Páně 1544 v pondělí po čtvrté neděli po velikonocích jinak před sv. Zoíií v 10 hodin město Sušice-Sutice od kladeného ohně z gruntu vyhořelo. V knize sladovnického cechu sušického jest o požáru tomto tato zmínka: Léta Páně 1544 to pondělí o klatovském jarmarku, kterýž bývá po velikonoci, též město Sušice touž příhodou nešťastnou zase po druhé spáleno jest. Sušičtí poslali do okolních měst prosebné listy o pomoc. Město Plzeň poslalo 30 kop míšeňských a dar doprovodilo tímto dopisem ze dne 29. května 1544... R. 1577 vznikl oheň na předměstí, který byl založen tlupou paličskou, která v tehdejší době potloukala se v království českém. Zikmund Winter ve svém díle »Kulturní obraz českých měst« o tom píše: »E. 1577 chytili v Sušici paliče Jana Kuncla, jenž vyznal, že ho nějaký Vlach — říkali mu Jíra — k pálení navozoval. Když jsem šel ? horám rejchnštejnskýni, tak vyznal, potkal mne na brůně a dí proč máš tak chatrné šaty na sobě, kdybys mne chtěl poslechnouti, měl bys se dobře; i dal mi kus chleba a za 2 kopy grošů českých, a já jsem hned páliti musil. Již zavdal do čtyřiceti osobám na pálení, někteří žebří, někteří jsou pastýři, rybnikári a pištci. O svátcích letnicích všichni mají se dáti najíti v Touškově v hospodě, každému se dá po osmi kopách, kdo vypálí více, tomu se dá víc. Ta rota vypálila již Tejnici, Mačici, Sušici na předměstí, Strakonice, Blatnou a některá jiná místa v již. Cechách.« Tedy za kus chleba a pár grošů vypalovali města... Další zpráva o ohni r. 1592 jest v »Místopise král. kraj. města Eakovníka« od Dob. Matěje Štembery: Město Sušice všechno od ohně v škodu přišlo u radního písaře se zapálilo, kterýž potom i s dcerou uhořel. Zkazil BUh obeC STJšlckU skrz oheň zTTřTvI všeCkU vzUřlvostl hněvU svého CervenCe Dne Devátého. V knize sladovnického cechu sušického vzpomíná na tento oheň zápis z r. 1592 a 1593 ... Když městská rada zjistila, že tak časté ohně vznikají jen neopatrností občanstva, ustanovila čtvrtníky, kteří ve své čtvrti dohlíželi na komíny. Nad to ještě zakázala, pod nejpřísnějším trestem kouření tabáku, jinak »pití tabáku«. — Teprve r. 1659 nedodržován zákaz, kdy do města přišla vojenská posádka, E. 1613 starší cechu sladovnického v městě Sušici žádali císaře Matyáše o majestát pro vyzdvižení jejich pořádku, poněvadž město ohněm, v zkázu přišlo. (Pamětní kniha.) Jak oprávněný byl zakazi kouření v městě, vidno z toho, že 8. dubna 1658 vzňal se oheň v domě Evy Čermákové, kteráž jsouc vyslýchána, udala, že tovaryš její kouřil a zapálil. V městě tehdy bylo 178 domů neporušených, 23 pustých a 16 pohořelých, bylť to následek požáru a války třicetileté. O ohni r. 1660 v písařském manuále 13. února 1660 jest poznamenáno... Dne 26. srpna 1660 předneseno v radě, že slyšeti, že by včera zámek