str. 31

O Štědrém večeru oslavují hoši v Bernardicích (pravidelně bývají tři) narození Páně koledováním. Přistrojí se jeden hoch za anděla; navlékne přes šaty bílou košili, posadí si na hlavu papírovou čepicí na přední straně zlatým křížkem ozdobenou a vezme do rukou jesličky. Druzí dva jsou pastouškové, mají na hlavách široké klobouky a v rukou hole. Takto vystrojeni vydají se na cestu. Vejdouce do stavení pokleknou pastýři a všickni začnou zpívati známou vánoční píseň: Co to znamená medle nového?*)

Pastouškové podepírají si hlavy o hole a usínají. Anděl: Sláva na výsostech Bohu a na zemi lidem dobré vůle! Aj, co vy, pastouškové, tady spíte a ještě nic nevíte, že se nám narodil Ježíš Kristus, a vy pořád spíte? Starší pastoušek: Kdo to na mne volá a mně spáti nedá? Anděl: Já jsem ten anděl s nebe seslaný a k vám poslaný, abyste se bez meškání do Betlema vydali. Starší: Musím zavolati na mladšího pastouška. Juro, vstávej! Mladší: Kdo to na mně volá a mně spáti nedá? Jak by to bylo tobě milé, kdyby tě někdo ze sna budil? Starší: Inu, lenochu, poslyš trochu: Byl tu anděl s nebe seslaný a k nám poslaný, abychom se bez meškání do Betlema vydali. Mladší: A kterak pak tam půjdeme, když tam žádné cesty nevíme? Starší: Inu, snad se tam přece nějaké cesty dovíme. Já vemu na svá stará ramena berana, homoli cukru a bochník chleba a vydáme se do Betlema. Oba pastouškové vstanou: Pastouškové již vstávají, do Betlema pospíchají. Všichni zpívají: My tam taky půjdeme, zpívati tam budeme. Již jsme Ježíška nakrmili, již jsme mu jeho dary dali, teď kráčejme v rychlosti do nebeské radosti. Pochválen buď Pán Ježíš Kristus! Dostávají pak peníze aneb "koledu". Po uhražení výloh za Betlem rozdělí se o sebrané dárky. — —

Na Moravě, ve Slezsku a na Slovensku splývají koledy vánoční s koledami tříkrálovými. Pastuškové, pastýři provozují svoje hry, výjevy při radostném vítání Ježíška, od vánoc až přes Tři krále. Viz vyobrazení a popisy ve 2. svazku této sbírky.**)

Na Horácku***) jsou tři hoši oblečeni za »pastejře« a jeden za anděla (bíle). Pastýři mají každý hůl s výši sebe a jmenují se: Bárta, Kuba, Matouš. Tři přijdou do bytu; jeden (jménem Bárta) zůstane za dveřmi a ostatní vstoupí do světnice. Anděl nese »betlém« (t. j. domeček, v němž jsou jesličky). Kuba a Matouš lehnou a dělají, jako by spali. Anděl volá:

Vzhůru pastouši,

Kubo, Matouši,

ty Klímo!

Pastýři: »Co na nás voláš,

spáti nám nedáš,

Kubino!«

Anděl: Proč tak tvrdo spíte

a neslyšíte

volání ?

Andělů množství

na této poušti

nad vámi!

*) Em. Průcha, Český Lid XIII. str. 135.
**) Podrobnosti o vánočních hrách moravských (mimo novější ukázky ve sbírkách pisni, zejména od Fr. Bartoše), řadu her i koled v původní řeči viz na výběr: Julius Fejfalík, Volksschauspiele aus Mähren", mit Anhängen: I. Stern-dreherlieder, II. Weihnachtslieder, Olmütz, 1864.
***) Jos. Dufek. Naše Horácko. Ve Vel. Meziříčí 1893, str. 122.