Nyní zpívá král s Pannou Marií:

Hora, hora, černá hora,

my tobě krásnou písničku zahrajem,

my tobě zahrajem tydli, ty tam tydli,

bychom se dostali, kde Ježíšek bydlí.*)

Slezská koleda dramatická. Báča a sbor, pastýři vstoupí do světnice.

B. ,Poslyště, bratrove, cos tam slechat'!' — S. »A co zas?« — B. ,Že se nam narodil Mesiaš. Musi to co byti! — S. »Baj budě.« — B. ,Prokvita kviti.' — S. »Coby? grušpon.« — B. Ptačkove zpivaju, zeg-zulky kukaju.' — S. »Co by? Sova lebo kalus.« — B. ,Tomek tam na mě křičel, že pry tam cos viděl, že se to tam mihalo, až se to tam bli-skalo.' — S. »A to chlop klepa na tabaky.« — B. ,Když ja sem šel zhůru pro kozlata, slyšel sem tam zpivať Mesiaša. Byl to anjel Paně, bo pohlídal na mě švarně.' — S. »Tys myslel, že to anjel, to byl Ondrašův Pavel, bo měl novu halenu, prvši raz oblečenu.« — B. ,Šak povědali všici, že se měl naroditi.'**)

Slovenské koledy při jesličkách prozpěvují nejen děti na Slovensku. Chodívají dráteníci Slováci po krajích českých s truhličkou, jako by s ol-táříčkem otevíracím, po vsích i v městech a zpívají.

Bývají obyčejně tři. Koledy, které zpívají, jsou již značně zkomolené a češtinou spisovnou propletené. Vstupujíce do stavení, pozdraví slovy: »Pochválen buď Pán Ježíš Kristus,« postaví se do řady vedle sebe a zpívají: 1. Nastala nám juž koleda, poslúchajte, páni, slyšte věci vo Betlémě, keré se nám zdály. 2. Porodila Panna synka v městě Betlehémě, vložila ho do jesliček, vesele mu pějme. 3. Zahrál Šimko na husličky, Barbor na barborku, Honza s Jurkou za jaslama zpívali pěsničku. 4. Mikuláš se na to zlobil, že ho brzy zbudil, praštil po něm kolevratem, krky mu vykrútil. 5. Již se všichni ovčáčkové do Betléma sešli, naposledy starý Petr ten zůstal u cesty. 6. Běží Petr po dolině, halenku na pleci, ohlédá se na vše strany, naběžá-li vlci. 7. Viděl on tam vlčka v poli, jak ovečku žere, svatý Petr karabáčem přes záda ho pere. 8. Ztratila Maria čepec. zůstal jí na cestě: chtěla Bětka vobědovat, zavřeli ji v městě.***) Viz vyobrazení koledníků dráteníků na moravském Slovácku od Alfonse Muchy (zvláštní příloha) a vyobrazení koledujících dráteníků v okolí Prahy na str. 35.

"Choděníe s kolébkou čili s belčovíkem" na Slovensku podobá se koledním obchůzkám vánočním s jesličkami. Osoby: Maria, v čepci, velký ručník na hrdle, v ruce z dřeva strojně udělanou kolébku, v níž dítě leží. Dvě mladší její tovaryškyně, čistě oděné, s rozpuštěnými vlasy.

*) Náš Lid V Olomouci 1893. str. 33. **) Prasek, Vlastivěda Slezská I. V Opavě 1888, str. 147. ***) Fratit. Homolka, Český Lid XIII. V Praze 1904, sir. 132.