Stojí buk prostřed luk,

na tom buku devět suků,

Zahnali je na vršíček,

tam jim dali bubíneček —

bum, bum, bum,

na housličky tídli tidli tum.

Plzeň, listy 1892 č. 26; podobně Slávia (1874) 4, 39 č. 1 (Enike, benike, máci, na vrchu jsou ptáci, honili je Turci, zahnali je na vrší-ček, udělali si z nich . . .) — srovn. Peck, Valašské nár. písně str, 101, Zahrada budeč. VIL, Čečetka, Od kolébky do hrobu 36, č, 10, 13, Sbor, hořic, 130, Vlastivěda slezská 127; — Bartoš, Naše děti str. 81; srov. též Bartoš, Lid a národ 68: Evandule v jednom dubě a na vršku brabci, vybrali ich chlapci, kúpili si barana se zlatýma rohama; kdo ty rohy najde, štyry míle zajde, štyry míle za Prahu, za tú babú šmat-lavú. Vyhlídal, Han. děti 100 č. 11: V evandole, v jedněm dole, bili se dva Turci, jeden Turek chytil vdolek, udeřil ho v konci, Suk, buk, marš ven! Jinak č. 12: V evandole, v jedněm dole, honili se Turci se zlatými zvonci, a za nima Mikuláš, naložil jim zlatý plášť a za níma černý pes, a ty, pane, běž za ves! Taktéž od Ml. Boleslavi Slávia IL, 4, 433 č. 12: Evandule, v jednom důle, honili se Turci, jeden Turek popad zvonek, uhodil s ním к srdci. Mně srdce bolí, voda v něm stojí, vij a, vij a, ven, uhodím tě zlatým kamenem!

Takové veršíčky 3—8 připojeny jsou v Slavii II. 4 str. 31 č. 8 к počítadlu nahoře str. 208 připomenutému s jiným úvodem: Co's Karlíčku, co dělal, že's košilku zamazal? Honili mě Turci, těma dvěma zvonci, dohnali mě na kopeček, tam mně dali bubíneček atd.

Některá počítadla vyvinula se z říkaček, které popěvkují děti,

když prší. Na př,;

Prší, prší jen se leje,

kam ty koně povedeme,

povedem je pod hrušku,

dáme na ně podušku

— ven!

Poklad, mlád. sv. 85; — srovn. Fr. Bartoš. Národní pís. mor, v nově nasb. str. 960.

Jiná mají původ svůj v popěvcích při rozmanitých hrách. Takový popěvek při hře na „hastrmana" zaznamenává Náš domov 1899, str. 186:

Skoč, panenko, do vody

pro červené jahody.

Proč bych já tam skákala,

sukničky si máchala? atd.

Totéž uvádí Čelak. Slovan, nár. písně I. 214 jako počítadlo. U Krolmusa III. 105 čtou se ve hře: „Soud na návsi pod máji" verše:

U Adámků dělám začátek:

Že má mnoho bídných telátek;