ZPRÁVA O ČINNOSTI SPOLEČNOSTI NÁRODOPISNÉHO MUSEA ČESKO¨SLOVANSKÉHO V ROCE 1912.

@II@1@Lonská zpráva o činnosti musejní v r. 1911 končila upozorněním české veřejnosti na finanční krisi, v níž se ocitlo Národopisné Museum Českoslovanské ztrátou zemských subvencí, poskytovaných mu až do r. 1909 ve výší ročních 9000 K. Musejní rada apelovala při tom na českou veřejnost, aby zvýšenou podporou poskytovanou českými korporacemi samosprávnými a zvýšením počtu členů Společnosti NMČ usnadnila museu překonati dobu újmy tak, aby museum nemusílo omezili při tom svou činnost. Bohužel výzva ta nesetkala se s výsledkem plně uspokojujícím a dostačujícím, aby mohla nahradití museu ztrátu zemských podpor. Tím se stalo, že loňského roku bylo nejen úplně vyčerpáno výdajné jmění Společnosti NMČ, nýbrž bylo nutno i sáhnouti do jmění základního, ač-li mělo museum plniti své povinností jak co do řádné správy, tak i co do naprosto nutného, neodkladného rozmnožení sbírek. Při koupi nového materiálu musejního omezuje se musejní rada jedině na předměty zvláště cenné, kterým hrozí — kdyby jich museum ihned nezískalo — vývoz do ciziny. I při tom ovšem výdaje na nákup jsou někdy dosti značné; tak loni bylo nezbytno, aby zachráněna byla pro museum a tím i pro Čechy vzácná sbírka keramická, obětovati na nákup 6135-32 K. Rada musejní kryla schodek hospodářství musejního způsobovaný nejen zvýšeným nákupem, nýbrž i pouhými již běžnými výdaji udržovacími, které nijak nelze restringovati, výpůjčkou 12.000 ker. ze jmění základního. Ovšem každým ztenčením jmění základního snižuje se i jeho výnos, jenž je nezbytným doplněním ostatních příjmů musejních na výši, potřebnou к udržování a řádnému dalšímu vedení musea. Mimo to, jak ukazuje zpráva pokladní, nebylo možno loni poprvé provésti obvyklé zúročení fondů, jež jsou jedinou reservou musea a nebylo možno dostáti závazkům Společností NMČ vůči král. hlav. městu Praze a městu Smíchovu a zaplatit! nájemné z budov museu blahovolně pronajatých. Tím vznikl museu další dluh 2308-64 К za nezaplacenou činží svrchu vzpomenutým městům. V této jistě neobyčejné a mimořádné tísni dovolává se proto rada mu-sejní opětně české veřejnosti, spoléhajíc, že další zmnoženou její podporou bude moci docíliti ne-