jen opětně rovnováhy v musejním rozpočtu, nýbrž i uhraditi do jmění základního sumu, kterou r. 1912 musila se na úhra du běžných potřeb vypůjčiti; dovolává se zejména blahovolného p o shovění a účinného přispění s 1. k r. h 1. města Prahy a města Smíchova, jež skýtají museu pohostinný útulek, ale jimž spolu museum je cennou ozdobou a jednou z nejvíce atrakčních památností.

Příjmy Národopisného Musea Českoslovanského činily i loni — mimo výnos vlastního jmění —■ členské příspěvky a subvence vysokého с. k. ministerstva vyučování, vysokého с. k. ministerstva orby, slavné rady král. hl. města Prahy, král. města Plzně, slavných obchodních komor v Čes. Budějovicích, Plzni a v Praze a sl. I., III. а IV. třídy České Akademie pro vědy, slovesnost a umění v Praze, jež podrobně vykazuje zpráva pokladní. V příjmech mimořádných je odkaz zesnulého blahé paměti p. H. Votočka v obnosu 200 K, jež v zastoupení dědiců p. cis. r. J. Urban loni ještě před určenou lhůtou a beze srážky povinných poplatků vyplatil musejní pokladně. Mimo to dostalo se Museu Zemědělskému větší sumy příspěvků od sl. okresních zastupitelstev v král. Českém. Přispěly mu — z části prostřednictvím sl. Zemského sdružení dorostu českého venkova — okresní výbory: v Boleslavi Ml. (50 K), v Brandýse n. L. (50 K), v Březnici (50 K), v Brodě Čes. (70 K), v Bydžově Novém (50 K), v Čáslavi 150 K), v Hořovicích (50 K), v Hradci Králové (50 K), v Humpolci (50 K), v Jaroměři (50 K), v Kdyní Nové (50'K), v Kolíně (50 K), v Kostelci n. Orl. (50 K), v Křivoklátě (25 K), v Libochovicích (10 K), v Lišově (25 K), v Lounech (50 K), v Náchodě (50 K), v Nasavrkách (10 K), v Nepomuku (25 K), v Pardubicích (50 K), v Písku (50 K), v Poděbradech (50 K), v Policí n. Met. (25 K), v Přibyslavi (50 K), v Rakovníku (100 K), v Říčanech (50 K), v Rokycanech (50 K), v Roudnici (50 kor,), v Týně n. Vit. (25 K), ve Velvarech (50 K), na Vinohradech (50 K), ve Vlašimi (10 K), ve Vodňanech (20 K), ve Vožici Ml. (20 K), ve Vysokém n. Jiz. (10 K), na Zbraslavi (50 K) a ve Zbirohu (10 K). Mimo to jiné okresy byly i v roce 1912 přispívajícími členy Společností NMČ a tím podporovaly Národopisné Museum. Výkaz jejich uveden je v seznamu členském, kde i vyznačeno, pokud který okres poskytl sumu větší, než je pouhý příspěvek člena přispívajícího (ročně 40 К). V celku měla Společnost NMČ členů přispívajících 30, z nichž však příspěvek svůj zaplatili pouze 23. Členů činných měla 556; z nichž bylo členů volných a venkov, jednatelů 12 a 544 členi platící. Příspěvek svůj však do konce roku zaplatil pouze 501 člen, takže 43 členi dluhují. Členů dopisujících měla Společnost 33, z nichž pp, Aarne Antti a Kaarle Krohn v Helsingforsu byli r. 1912 radou musejní nově zvoleni a jmenování své s lichotivým uznáním snah a práce Národopisného Musea ochotně přijali. Členů zakládajících bylo 42, z nichž — zvoleni minulou valnou hromadou — nově přibyli dlouholetí členové a účinní spolupracovníci rady pp. dr. Jos. Gruber, univ. prof. a arch. Jiří Stibral, vi. rada a řed. Umělecko-průmyslové školy v Praze. Ze středu členstva Společností NMČ vyrváni byli neúprosnou smrtí účinní spolupracovníci musea paní Tereza Nováková, spisovatelka, a šk. rada V,