Prasek, zakladatel a redaktor Selského Archivu, dále vynikající sběratel slovinských národních písní dr, K. Štrekelj, univ. prof., český kulturní historik dr. Zikmund Winter a zemský poslanec a člen panské sněmovny dr. V. Škarda, jenž vždy ochotně byl museu nápomocen, kdykoli bylo třeba podpory a intervence na prospěch Společností NMČ u orgánů veřejných. Činnosti zesnulých musejní rada bude trvale vděčně vzpomínatí. Dále z kruhu členstva zemřeli pp. M. Bílek, nám. starosty kr. města Vinohradů, Fr. Brod, říd. uč. v Toužetíně u Loun, dr. J. Hejtman, prof. v Rakovníce, dr. Jar. Husník, tov. na Žižkově, Bl. Prusík, prof. v. v. v Praze, M. Šimková, vdova po lékaři v Čes. Brodě, dr. Em. Tílsch, univ. prof. v Praze. Jim všem budiž vděčná pamět.

Jak jíž uvedeno, starala se rada musejní zejména o to, aby žádná cenná památka lidového života, nalézající se dosud v rukách soukromých, nebyla prodána do ciziny. Proto vede v stálé patrnosti větší soukromé sbírky, (— z nichž nově zjistila 2 —) a kde hrozí jim nebezpečí vývozu, snaží se zachovati je českému národu. V tom směru jednala v posledním roce zejména o velké keramické a výšivkové sbírce p. red. Frt. Kretze v Uher. Hradišti. Jednání pro Národopisné Museum nebylo sice výsledné, leč sbírky zůstaly přece uchovány českému národu; neboť zakoupil je zemský výbor markr. Moravského spolu s vys. с. k. ministerstvem vyučování pro Museum Františkovo v Brně. Positivním výsledkem pro museum skončilo jednání o získání soukromé sbírky keramiky vyškovské a uhersko-sloven-ské — celkem 145 kusů většinou vzácných, z nichž mnohé jsou datovány a opatřeny značkou výrobcovou, — kterou musejní rada získala za 4000 K. Pokud jde o jiné rozmnožení sbírek musejních, podařilo se i loni získatí aspoň jeden úplný kroj ženský český (litický), a pokračovatí tak v soustavném doplňování musejní sbírky krojové. V celku přibyl v r. 1912 do sbírek musejních 281 kus, takže musejní inventář dostoupil 21.630 inventárních čísel, V tom však není ještě zapsána svrchu vzpomenutá jíž keramická sbírka (145 kusů) a dar sl. Společnosti přátel českých starožitností v Praze (16 starších tisků, zápisů, vyobrazení a jedna dřevěná soška), jež došly na samém sklonku r. 1912, takže byly jíž zapsány do přírostu roku letošního (r. 1913). Včetně toto rozmnožení sbírek přibyly Národopisnému Museu 443 inventární kusy.

Koupí byly získány 364 kusy a to pro oddělení keramické 179 kusů (4 z Čech, z nichž 2 z Domažlická; 105 z Moravy, většinou z Vyškova; 70 z Uher. Slovenska). Pro oddělení výšivek a krojů koupeny 133 kusy: kroj ženský z Lític u Plzně, 98 kusů z Čech (z nichž 1 z Bukoviny u Pardubic, 4 z Jímlína u Loun, 1 ze Senkova u Loun, 2 z okolí Pražského, 15 z Plzeňska, 5 z Lític u Plzně, 1 z Táborská, 2 z Českobrodská, 55 kusů z Lític u Potštýna n. Orl.); 10 kusů z Moravy: koutníce, zástěrka a 4 límce z Lanžhota, 1 zástěrka z Místřína u Kyjova, 2 límce z Mikulova, 1 šátek z Valašska; 23 kusy z Uher. Slovenska a to kus krajky paličkované, 2 pruhy z koutnice vyšiv., 4 koutníce z Jarovníce v- Šaryší, 2 výšivky z koutníc z Detvy, 10 výšivek z rukávců z Bošáce, konec ručníku z Krakován, čepec tylový z Petrové Vsi v Nitře, 1 límeček stříbrem vyš. od Trnavy, 1 límeček hedv, a stříbrem vyšiv, od Prešpurka. Pro oddělení ná-