bytkové získána truhlička hrnčířského cechu z Nov. Bydžova z r. 1792, vykládaná truhla z Pardubic, vykládaná truhla z Českobrodská, truhla vykládaná ze St. Přerova a skříň malovaná ze St. Přerova. Pro oddělení drobného průmyslu džbánek pletený z kořínků z Blanska, roubík vyřezávaný středočeský z r. 1814, moták dřev. vyřež., olovem vykládaný, hoblík vyřezávaný z r. 1652, hračky: 12 ptáčků hliněných malovaných z Nového Města na Mor., dřevěná kolíbka, koník a korba z Vracova na Mor.; Ižičník dřevěný vyřezávaný s příslušenstvím z Javorová v Haliči a 3 pečetní prsteny z vykopávky ve Vokovicích. Pro sbírky zvykoslovné 5 kusů: votivní obraz z r. 1816, obraz P. Marie Křtinské, obraz P. Marie ze Bzínců na Uh. Slov., dřevěná soška P. Marie z Krakován a „kiselica" z Krakován; pro oddělení zemědělské saně na svážení obílí z Kopaníc.

Dary poskytli do sbírek Národopisného Musea: pí. V. Havelková, kustódka NMČ (náramek-amulet z kostí proti křečem dětí, křížek dřevěný, obětní figurku muže voskovou z Višaríje z Korutan, škapulíř z Římova, p. J. Kazímour, rolník v Oslově u Písku („špych", svatební sud), sl Frt. Neumannová, učitelka v Praze (3 hliněné hračky z Lužan v Bukovině, 2 panenky v kroji z Lužan, 3 dřevěné hračky z Čech, ptáčka dřevěného z Valašska), pí. O. Píkhartová, vdova po soudním radoví v Praze (mísu z Domažlická z r. 1828, modlitby psané), pp. Frt. Post, mag. kane. akcesísta (malovanou postel), obec Radlice u Smíchova (obecní právo dřevěné v podobě ruky), K. Rozum, profesor v Roudnici (klibnu z Kojetína u Sedlčan a více kusů obřadného pečiva), slč. M. Srbkova z Velké Vsi u Karlina (psaný škapulíř proti střelným ranám), pp. Jos. Steidler, cukrář v Pacově (34 kusy těstových mikulášských hraček), Albín Stocký, inženýr v Nov. Bydžově (plenu bílou vyšiv, z Novo-Bydžovska), Dr. V. Šimák, unív. prof. v Praze (14 hraček těstových), Ďr. Václav Tille, univ. profesor v Praze (hliněného jelínka z Krajnské Gory), pí. Marie Tillová, choť architekta v Praze (12 figurek v krojích, znázorňujících uherskou svatbu), p. Jan Tykač, ředitel škol v České Třebové (3 štítové zděře železné s rytým ornamentem z České Třebové), slč. M. Wanklova v Praze (2 malované talířky z Týna n. Vit., 5 kousků náčiní na malování keramiky z Týna n. Vit., 4 kusy těstových hraček z Vyzovic, 7 kusů různých hraček z Čech a Uh. Slovenska), p. J. Volf, městský vodák na Smíchově (dřevěnou sošku P. Marie z Tachlovic), pí. M. Zdobnická na Smíchově (malý mosazný zvonek).

Mimo to prostřednictvím sl. Zemského a okresních sdružení dorostu českého venkova uloženo bylo v Národopisném Museu Českoslovanském hlavně v jeho oddělení zemědělském, 60 předmětů a 77 listin a tisků, jež poskytli pp. Jos. Bechner, okr. starosta v Lánech (ponocenskou píku a halapartnu, hák požární, slaměný koš požární,struhadlo na řepu vyřezávané, dřev. tlukadlo do stoupy), B. Centner ve Chvojně (různé listiny), Jan Dubovský ve Vráži u Písku (vidle), J. Kazímour, rolník v Oslově u Písku (2 úlv-kláty ležáky), Frt. Pavlíček, rolník v Oucmanicích u Brandýsa n. Orl. (dřevěný vůz, brány, pluh, klofce na krtice, řezačku, přeslicí, půlmíru, čtvrtci, kopáč, vidle, lopatu a svícen), J. Sladomel v Chvatěrubech u Kralup (zvonek pro koně formanského, 11 hospodářských listin), B. Šesták, statkář