v Bohostících na Příbramsku (buben robotní, železnou součást secího stroje na řepku, secí stroj na obílí, kolo dřevěné a svazek různých listin), p. V. Boháč z Pětikozel (tři modely pluhů), prostřednictvím Zemského sdružení Dorostu odevzdány museu háko-viště ze Svarová, 2 malované obrazy, olejomalby z XVIII, stol., výtah z návrhu vyměřovacího obce Habrové na Rychnovsku, robotní patent pro král. České, vydaný 13. VIII. 1775 a od p. M. Sedláčka, rolníka ve Štěpánovicích, studna stará, prostř. okres, sdružení dorostu v ML Boleslavi: od p. J. Grundmanna ve Voděradech (hodiny dřevěné a lucerna dřevěná), J. Hybnera z Pětikozel (přístroj na krájení trávy pro husy, nůž na plástve к úlům a 2 pouta), J. Boháče z Pětikozel (2 motáky vyřezávané), V. Habáka z Pětikozel (moták vyřež.), J. Ulmana ze Semšíc (obraz na skle mal.), kozlík železný к ohništi, 2 vidličky železné, kleště na žhavé uhlí, vochlička na česání lnu, 2 plečky, secí stroj na řepu, řezačka a od р. V. Šouty z Pětikozel (kolovrat malovaný); prostřednictvím sdružení dorostu v Jilemnici: model školy z Kruhu u Jilemnice; prostřed, sdružení dorostu v Čern. Kostelci: od pp. J. Vedrala ze Svrabova (železný zavěšovač a železná motyčka na okopávání máku), J. Holuba ze Svrabova (měděná konvice, Hospodářské Noviny č. 25 z r. 1862); prostřednictvím sdružení dorostu v Mirovicích: cd pp. B. Kaspera, učitele (kvitance z r. 1835), B. Matějky z Krsic (3 kamenná závaží), Jana Soukenníka ze Zálužan (vochle, 2 drhleny, slaměný úl, 6 různých hospodářských listin), Frt, Volfa, rolníka ze Smetanové Lhoty (rádlo na orání brambor); od Zemského ústředního spolku včelárskeho v Praze (úl proutěný a odstředivka na med); prostřednictvím sdružení dorostu v Unhošti: od р. V. Láblera v Unhoští (kruhátko vyřež, na zelí); prostřednictvím okres, sdružení dorostu ve Vysokém n. Ji z.: kruhadlo na řepu, od p. Frt. Metelky, rolníka ve Sklenařících (forma к domácímu lití broků, 2 kliky dřevěné, částí postroje na vola), od p. Václava Metelky, rolníka ve Sklenařících (stroj ku domácí výrobě provazů).

Předměty, které byly zakoupeny v posledním roce (1912) pro sbírky musejní, vystaveny byly v samostatné výstavce přírostu, uspořádané к valné hromadě Společnosti NMČ 1913, aby členstvo Společnosti i všechna česká veřejnost mohly se přesvědčití nejen jak četně, nýbrž i jakým postupem a výběrem je doplňován musejní materiál. Vystaviti všechen přírost, tedy i dary, nedovolila omezenost místností. Od pořádání jiných výstav musila rada musejní pro nedostatek finančních prostředků upustití. Rovněž nebylo možno po-kračovati v dalších změnách instalačních, kterými v posledních letech byl zpřístupňován návštěvníkům i materiál nově získaný, a jimiž bylo pracováno к soustavnějšímu vědeckému uspořádání musea. Pouze pří Museu Zemědělské retrospektivy nedostatek nejen místa výstavního, nýbrž i pouhého místa ve skladišti, přivodil nezbytnot nových instalací. Blahovůlí sl. rad král. hlav. města Prahy a města Smíchova propůjčena byla museu část dvoru, přiléhající к budově zemědělského musea. Místa toho bylo užito jednak ku postavení dřevěné kolny ve slohu obdobných staveb lidových, jednak pro včelín, studnu a pro ves-