nické zahrádky, oplocené typickými ploty. Pod kolnou vystaven byl primitivní východočeský vůz s pěkně ornamentovaným kováním, dřevěné saně„ jakých se užívá na moravských Kopanicích ku svážení obilí, řada oradel, různé fukary, řezačky a četné jiné nářadí a nástroje, jaké se kupívají pod vesnickou kolnou. Tím učiněn byl další krůček к museu pod šírým nebem, které je dávnou snahou, a jež bylo by jistě velmi cenným doplněním Národopisného Musea Českoslovan-ského. Pří tom je s povděkem vzpomenouti, že značnou část materiálu, potřebného na oplocení zahrádek, darovala obec Oslov na Písecku, cdkudž obecní hajný přijel postavití plot šejtkový a plot z pleství.

Mimo sbírky musejní jako pomůcka vědecké práce národopisné sloužily odborná knihovna, archiv listin a sbírka fotografická, jichž mohou členové Společnosti NMČ a odborníci volně užívati.

Knihovna rozmnožena byla o 73 čísla, takže čítá nyní 2013 inventárních čísel as v pěti tisících svazcích. Dary ji obohatili p. Frt. Bareš, školní rada v Ml. Boleslavi, slč. Wiesława Czichowiczowna v Poznani, pp. dr. Jovan Erdeljanovič v Bělehradě, ředitel Otto Herr-mann v Pešti, Cyril Merhout, učitel ve Vršovicích, Р. V. Jelínek, děkan v Sadské, V. Plánský, profesor ve výsl. v Praze, J. Sálmon, knihař Praze, Otakar Zachar, maj. pivovaru na Kladně, sl. výbor výstavy krajinské v Písku a zemský archiv král. Českého v Praze. Mimo to dostává se knihovně velmi bohatého a stálého obohacení, českými i cizími časopisy, vyměňovanými za Národopisný Věstník Českoslovanský a recensními výtisky knih Věstníku zasílaných, jež p. redaktor i většina pp. referentů musejní knihovně laskavě poskytují. Z knihovny v uplynulém roce bylo vyžazeno 1530 svazků duplikátů a knih pro odbornou knihovnu národopisnou nevhodných, jež se během doby darem nashromáždily. Z knih těch část byla již postoupena sl. lexikografické komisi České akademie, slovanskému semináři české university Karlovy-Ferdínandovy a Vyšší dívčí škole v Praze. Ostatní duplikáty budou použity postupně к výměně s jinými musei a ústavy vědeckými.

Archiv fotografický rozmnožen byl v oddělení otisků o 190 čísel, takže čítá nyní 4586 reprodukcí fotografických i tiskem; v oddělení negativů o 303 čísla, má tedy museum 1311 negativů, diapositivů má museum 275. К rozmnožení fotografického archivu zejm. značně přispěli pp. Dr, K. Chotek, profesor v Praze, který přinesl hojnou kořist fotografickou ze svých cest po Česko-Brodsku, Lito-myšlsku, Poličsku a Pelhřimovsku, univ. prof. dr. V. Tille z Krajiny a dr. J. Auerhan, vicesekretář zem. stat. kanceláře v Praze ze své cesty po Pruském Slezsku. Dále darovali do archivu Národop. Musea fotografie: pí, A. Bezejmená v Praze, pp, Р. E, Domluvil, profesor ve Val, Meziříčí, Dr. A. Frinta, prof, v Plzni, pí, V. Havelková, mus, kustódka v Praze, pp. akad. malíř B. Jaroněk v Rožnově, J. J. Langner, red. ve Vídni, dr. K. Mottl, koncipista fin. prokuratury v Praze, dr. L. Níederle, univ. profesor v Praze, dr. V. Novotný, lékař v Trstenicí, dr, J, Peklo, docent čes. univ. v Praze, R, Promberger, nakl. v Olomoucí, P, AI. Svojsík v Praze, A. Žalud, mus, taj. v Praze, sl. Svaz českých spolků zahraničních, Towarzystwo ludoznawcze v Poznani a P. Frt. Starý, hřbitovní kněz v Prostějově (nádherné album