krojových pohlednic). Mimo to pořízena byla celá řada fotografií musejním tajemníkem, zjm. z loňské výstavy slovanských hraček v Národopisném Museu a z některých soukromých sbírek. Z fotografického archivu zapůjčeny byly fotografie v řadě případů ke studijním účelům. Dále diapositivy poskytnuty ku přednáškám sl. okresním sdružením dorostu na Hořicku, Neveklovsku, Smíchovsku a Vysokomýtsku; postoupeny byly otisky snímků lidových staveb z Rynárce sl. Městskému Museu v Pelhřimově,, musejních výšivek redakci Ornamentu, kvartální přílohy Našeho Směru a dovoleno fotografovatí a reprodukovati některé musejní předměty Uměleckému Měsíčníku. Dále postoupeny byly do ciziny fotografie musejních předmětů se současným svolením k ev. reprodukci slč. Gerdě Cederblomové, amanuensovi v Nordiska Museet ve. Stockholme, Mme. Margueritte de Félice v Paříži, pp. dru. Adamu Maurízíovi, prof. techniky ve Lvově, dru. M. Murkovi, prof, univ. ve Št. Hradci a sl. National Electric Lamp Association v Clevelande. Z českých listů opatřeny fotografie, pokud se týče zapůjčena klišé sl, redakcí čtrnáctí denníku Rozkvětu, Hudebního Sborníku, Českého Světa a slovenského kalendáře Tranoscia v Lipt. Mikuláši. Mimo to přinesly samostatné články o Národopisném Museu „Národní Listy" a „Venkov"; časopisy ostatní ochotně a laskavě otiskovaly občasné zprávy o Národopisném Museu Českoslovanském, kanceláří jim zasílané.

Sbírka musejních klišé vzrostla o 25 kusů, takže nyní čítá 344 štočky.

Vedle uvedených již dárců přispěli Národopisnému Museu radou, upozorněním, sprostredkovaním, nebo přímluvou pp. dr. J. Auerhann, vicesekretář zem. stat. kane. v Praze, Zdeněk. Bambásek, IngC v Praze, Jan Emler, bibliotékář univ. knih. a obecní starší v Praze, dr. V. Funk, univ. prof. a říšský posl. v Praze, pí. Hana Gregorová, spisovatelka v Turč, Martině, pp, M, Charvát, starosta obce v Oslově, Ant, Jelínek, prof. v Nov. Bydžově, J, Koudelka, o db, uč. a řed. musea v Nov. Bydžově, V. Lábek, obchodník v Plzni, dr. Fridolín Macháček v Plzni, říšs. posl. J, Maštálka v Sobótce, Ing. J. Neuman, říšs. posl. na Smíchově,, MUDr, V. Novotný, obv. lékař v Trstenici, Rudolf Pilát, ředitd Živnostenské banky v Praze, Ad. Prokůpek, statkář a pres. Čes, odboru Zemědělské Rady, dr, AI. Rašín, adv. a posl. v Praze, Fr. Udržal, statkář a říšský a zem. posl. v Dolní Rovní, Eberhard Rousek, vrch, zahradník v Tróji, V. Sajbic, účetní cukrovaru v Kloboukách u Slaného, inž. Albín Stocký, úředník fin., kontroly v Nov. Bydžově, V. V. Škorpil, správce musea ve Vys. Mýtě, dr. Z. V. Tobolka, říšský posl. v Praze, J. Tykač, řed. škol v. v. v Čes. Třebové, dr. K. Víškovský, taj. Zeměd. Rady a říšs. posl. v Praze, M. Wjerab, uč. a kustod srbského musea v Budyšíně, slč. A. Vojáčkova ve St. Přerově, J. Žďárský, rolník a místopředseda říšské rady v Příšovicích, sl, farní úřad v Rosicích a městské museum v Pardubicích,

Ve vlastní vědecké činnosti Společnosti NMČ pokračováno bylo vydáváním měsíčníku Národopisného Věstníku Česko-slovanského, jehož VII, ročník vyšel opět péčí publikační komise (pp, univ. prof, drů. A, Krause, J, Polívky a V. Tilla), a za obětavé redakce p. prof. Polívky. Věstníku rozesíláno bylo 216 ex.