výměnných а 678 výtisků členům Společnosti NMČ a odběratelům. Mimo Věstník byla péčí musejní rady a tiskem a nákladem sl. Rolnické tiskárny v Praze vydána další serie 10 barevných listů krojových, tentokráte reprodukcí figurín ze sbírek Národopisného Musea Českoslovanského.

Z ostatních akcí náležejících v obor vědecké činnosti musejní třeba uvéstí podnět p. prof. dra. K. Chotka knárodopisnémupopisu Čech. Prof. Chotek prošel loňského roku na svůj náklad Poličsko a fotografoval všechny význačné jeho památky lidopisné, aby mohl podati prvý podrobný národopisný popis (Poličská). Musejní rada usnesla se o prázdninách 1913 učiniti za účelem popisu a ev. akce sběratelské nákladem musejním výpravu do jiného kraje Čech. Na základě zkušeností, které takto budou získány, bude vypracován prof. Chotkem program pro soupis národopisných památek všech českých krajů.

Dále účastnila se Společnost NMČ akce pro zachování kroj e lidového, která byla podniknuta z popudu vys. с. k. ministerstva veřejných prací sl. českým zemským svazem pro povznesení návštěvy cizinců v Cechách. Příslušné ankety účastnili se pp. prof. dr. K, Chotek a prof, Jos. Kazimour, který spolu řídil obdobnou činnost v sl. zemském sdružení dorostu českého venkova. Sem náleží také články, které vypracovali a otiskli v nejrozšířenějším lidovýchovném časopisu českého venkova, v „Rozkvětu" (č. 8., 9., 15. a 23. roč. V.) musejní úředníci kustódka pí. V. Havelková a tajemník A. Žalud.

Pokud j de o význam musea pro povznesení návštěvy cizinců do Prahy, budiž tu s povděkem i zadostiučiněním uvedeno, že Národopisné Museum Českoslovanské je z nemnohých pražských památek (vedle král. hradu a staroměstské radnice) jež byly pojaty do programu okružních jízd Prahou, pořádaných v době turistického ruchu denně pro cizince.

Ze styků s jinými musei a ústavy vědeckými musejní rada s díky zaznamenává výměnu, k níž projevilo ochotu měst. museum v Nov, Bydžově, jakož i to, že měst. museum v Kloboukách u Brna zaslalo pro ústřední inventář národopisný, chovaný v Národop. Museu opis inventáře svých sbírek lidopisných a městské museum v Benešově doplněk podobného svého opisu. Národop. Museum dalo к disposici svůj materiál lidových písní (zápisů i starých tisků) sl. Českému pracovnímu výboru pro sbírání lidových písní v Čechách; dále účastnilo se — zapůjčivši některé staré tisky — výstavy českého obrození pořádané Historickým museem v Plzni; zapůjčením modelů pluhů účastnilo se exposice zemědělské retrospektivy na krajinské výstavě v Ml. Boleslavi a zapůjčením řady předmětů i účastí při uspořádání exposice sl. musejní komise zemského sdružení dorostu českého venkova na jarní výstavě hospodářské v Praze. Mimo to musejní kustodce pí. V. Havelkové byla dána na žádost pořadatelstva výstavy Polské ženy dovolená, aby mohla při instalaci výstavy té spolupracovati. P. prof. J. Kazimour spolupracoval při uspořádání oddělení zemědělské retrospektivy na krajinských výstavách v Ml. Boleslavi a v Písku. Pp. jednatel musejní prof. dr. Chotek přednášel v měst. museu v Pelhřimově o významu a činnosti museí krajinských, navštívil a prohlédl musea v Par-