dubicích, v Poličce, v Čes. Třebové a národopisnou výstavu českého západu v Plzni; prof. Kazímour navštívil národopisné a zemědělské museum v Pešti, musea v Jílovém, Ml. Boleslavi a Turč. Martině: tajemník A. Žalud městské museum v Ml. Boleslavi a Rokycanech. Kanceláří musejní poskytnuta byla ve věcech musejnických informace 9 museím a korporacím a 10 soukromníkům.

Návštěva musejní, ač nebyly podniknuty žádné akce, zvyšující atrakčnost musea (jako občasné odborné výstavky v letech jiných) přece se udržela na značné výší, odpovídající průměru posledních let. V r. 1912 navštívily museum 34.102 osoby; v počtu tom je návštěva 34 škol s 1263 žáky a žákyněmi. Z návštěv odborníků, pokud se ohlásili v kanceláři musejní a z návštěv hromadných sluší zvláště uvésti prohlídku musea účastníky mezinárodního kongresu pro uměleckou výchovu v Drážďanech, českého sjezdu archaeologíckého v Praze, účastníky oslav Palackého, VI. sletu sokolského, zahraničních Čechů, zavítavších к červnovým slavnostem 1912 do Prahy, Ogniska Polského v Praze, sdružení abstinentů v Praze, tělocvičné jednoty Sokol v Nuslích a z jednotlivců p. dra. A. Byhana z musea für Völkerkunde v Hamburce, slč. Gerdy Cederblomové z Nordiska museet ve Stockholmu, pp. dra. Jovana Cvijiče, prof. univ. v Bělehradě, prof. Fanto v Drážďanech, publicisty P. Genthnera z Paříže, dra. Ed. Ha-marstedta z Nordiska museet ve Stockholmu, H. V. Markovičové, ředitelky odb. školy a spisovatelky v Bělehradě, B. Pílsudského, ethnologa a spisovatele t. č. v Zakopaném, a dvor. rady "prof. O. Seyfferta, národopisného spisovatele z Drážďan.

Agenda kancelářská vykazuje za rok 1912 v dopisech došlých 1287 čísel a v odeslaných 3060.

Správu Národopisného Musea Českoslovanského řídila m u s e j ní rada a komise. V předsednictvu musejní rady byli pp.: předsedou dr. Jiří Polívka, univ. prof., místopředsedou dr. J. Zubatý, univ. prof., pokladníkem cis. rada A. Häusler, tov., a jednatelem dr. K. Chotek, prof. a docent čes. univ.; mimo to v musejní radě zasedali: pp. Karel Buchtela, vrch. fin. rada, dr. Jos. Gruber, univ. prof., inž. J. Herain, c. k. konservátor a městský archivář (zástupce města Prahy), dr. J. Jakubec, univ. prof., dr. A. Kraus, univ. prof., MUDr. J. Matiegka, univ. prof., dr. L. Niederle, univ. prof., V. Roštlapil, architekt, J. Stibral, vi. rada a ředitel Um. prům. školy (zástupce ministerstva vyučování), a dr. V. Tille, univ. prof. Náhradníky musejní rady byli: pp. Jos. Kazímour, profesor, Bohuš Svoboda, nájemce dvorů, a Karel Štapfer, chef výpravy Národního divadla. Vedle uvedené jíž komise publikační trvaly pří musejní radě ještě komise musejní (po. Niederle, Polívka, Roštlapil, Stibral a Chotek iakožto musejní referent) a zemědělská (Chotek, Kazímour, Polívka, Svoboda a Jakubec jakožto referent).

Radě musejní byla к ruce kancelář, v níž byli: Aug. Žalud, tajemník, V. Havelková, kustódka, V. Augustova, kane. příručí; dozor v musejní budově obstarávali • V, Gregor a J. Příhoda, dozorci, a K. Jelínková, dozorkyně. Vrátným byl Frt. Šimeček.

Odevzdávajíce zprávu o činností Společnosti NMČ z a r о к 1912 v ruce české veřejnosti, pokládáme