str. 104

hodující. Odborníci si pak dobře zaznamenají tuto sbírku, možno, že příští sběratelé v ní najdou svým časem pramen nových lidových vypravování.     jpa.

@-------------------

III. ročník Agrárního archivu byl nedávno ukončen sešitem 4. Redakce může býti úplně spokojena s výsledkem celoroční práce, neboť obsah jest vskutku bohatý a vybraný. Myslím, že každý, kdo má zájem o náš kulturní vývoj, radostně uvítá zdárný vzrůst časopisu, který podává výmluvné svědectví o životní síle našeho venkova dokazuje zároveň, že pevná politická organisace českého rolnictva chápe své důležité poslání kulturní. Z článku zaznamenáváme důležitou studii prof. K. Krofty „Přehled dějin selského stavu v Cechách a na Moravě" a jeho stať o prof. Kalouskovi, dále jubilejní článek L. Prokše o F. J. Vavákovi, studii dra B. Horáka „Bývalý rozsah zarostlé půdy v okresu plzeňském dle svědectví místních názvů", v níž autor, opíraje se o práci prof. dra A. Pro-fousa „(Jazykový výklad místních jmen v plzeňském hejtmanství") podává pěkný příspěvek к historické geografii západních Cech a j. Diskuse, kterou vyvolal prof. Tille svým novým výkladem místního jména Vráž zúčastnil se Agr. archiv referáty a příspěvky A. Profousa, .A. Sedláčka a F. Černého. Z obsahu připomínáme ještě, že ročník III. přinesl 76 referátu a hojné drobné zprávy. Přejeme redakci mnoho zdaru i pro další ročník.    J. H.

@----------------------

Redakcí Jaroši. Ludv. Mikoláše v Raškovicích vychází od roku 1914 měsíčník Bezkydské besedy. (Majitelem znamenán Ant. Matula. Tiskem knihtiskárny Karla Birguse v Přívoze.) — Mimo beletrii obsažen jest v tom listě velmi hojnou měrou různý lidovědný materiál, a proto oznamujeme a doporučujeme zde tento list co nejvřeleji.. Vyšel dosud I. ročník, str. 160, a dva dvojité sešity II. ročníka.

Jsou tu různé drobné články o staré „kuči" v Podbezkydí (L, 1), o salaších, sdělena stará listina z roku 1707, týkající se majetkových poměrů (I., 5 sl.), o bačích a různých jich čárách a obyčejích, též písních (I., 23 sl.), pasácích a jich helekání (I., 93 sl.)» o obyčejích vánočních (I., 118 sl.) a velikonočních (I., 114), také některé koledy tu otištěny (str. 121), o zvycích a čárách na 1. května i o stavění májů (I., 35), o svatbě (I., 137), o stavebních obyčejích (I., 150), (zazdívány peníze se svěcenými obrázky, do štitu zastrkávaný „vinšovací listiny" a dvě takové otištěny.) Dále otištěny některé lidové písničky (I., 70, 154), koledy (I., 121, 144), některá skládání pololidová, starosvetska duchovní dle starých tisků lidových (švabachem!) (L, str. 9), též světská (I., 11, 33), „Píseň o Klapku" a „landšturm na Klapku" (I., 33, 89). V dosavadních sešitech II. ročn. jest něco více pozornosti věnováno ještě prosaickým podáním, sestaveny pověsti o On-drášovi (str. 11—17), otištěny „podhorské povídačky (str. 31 sl.), mezi jiným o „po-těpkovi" t. j. podhozenci; dále nalézáme črtu židé v podání českého lidu ve Slezsku (str. 49—51) a stať o kroji slezském na Frýdecku a Těšínsku (56—58).

Celým listem prochvivá upřímná touha uvědomovati a povznášeti lid v pohraničním kraji českopolském, buditi znovu pevného staroslezského národního ducha. Bohužel jest následkem soudobých poměrů velmi povážlivou měrou ohrožena další existence tohoto velmi slibného listu. Velikou zásluhu o všenárodní náš vývoj získal by si, kdo by mohl v poslední chvíli zachrániti tento list a tím přispěti к zajištění utěšeného osvětného ruchu, který v posledních letech na Frýdecku se začal probouzeti. Předplatné jest poměrně nevelké, 3 koruny na rok za list velmi slušně vypravený a pěknými příslušnými obrázkovými přílohami vyzdobený.    jpa.

@-----------------------------