Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 108

povati s ostrou kritikou osvědčeného a všeobecně uznávaného odborníka. Dr. A. Ha-berlandt prohlásil tu předem, že při vědeckém zpracování nově získaného bohatého materiálu nebude stavěti na tomto schematě. Ze chce všecky jednotlivé jevy života lidového sledovati pokud možno do historické hloubky — to činili právě mladí učenci seskupení kolem Cvijiée — při tom pak se budou tyto jevy samy do skupin odstupňo-vati a snad se pak dají označiti jako kulturní vrstvy.

Jako cenný příspěvek к řešení otázek tu se vynořujících označena jsou hojně zapsaná slova věcná, realni, a při tom se ukázala prospěšnou spolučinnost etnografa s linguistou a slavistou. Jimi, míní, bude také obohacen albánský vokabulář.

Patrno, že slovanského národopisu bude se práce této expedice týkati celkem jen nepřímo, pokud totiž Albánci hraničí, po případě splývají s jihozápadními kmeny srbskými. Pokud tu se bude přihlížeti také к posrbštěným kmenům albánským, není z této zprávy patrno.    jpa.

@----------------------

V červenci 1916 bylo rak.-uh. vojenskou správou provedeno sčítání v části Srbska obsazené rak.-uh. vojskem. Podle toho obnáší celé okupační území 3,083.000 hekt., z toho připadá 694.000 hekt. na albán. kraje r. 1913 Srbsku přivtělené. Po Bukurešťském míru byla rozloha Srbska 4,830.260 h., takže není ani polovice tehdejšího Srbska pod rak.-uh. správou. V částech okupovaných bulh. vojskem nebylo sčítání provedeno. Obyvatelstva v území od rak.-uh. vojska obsazeném bylo 1,373.511, mezi nimi jen 575.643 muž. pohlaví. V albánských krajích bylo celkem sumárně 76.638 m. a 78.556 ž.; v záp. krajích srbských 498.715 m. a 719.312 ž., úhrnem 1,218.027.

@--------------------

V časopise Ost und West, Illustrierte Monatsschrift für das gesamte Judentum uveřejňuje redaktor Leo Winz ze svých sbírek jargonové písně židovské s nápěvy. Z ročníku 1916 zaznamenáváme tyto stati: Dr. S. Rohany: Der Plan des Panslavismus zur Lösung-der Judenfrage. ■—■ A. Z. Idelsohn: Der jüdische Volksgesang im Lichte der orientalischen Musik. Konstatuje vliv arabský v písních jargonových. — Dr. W. Ahrens: Hebräische Amulette mit magischen Zahlenquadraten. (S četnými vyobrazeními.)     jh.

@--------------------

Ve známé sbírce Aus Natur и. Geisteswelt (sv. 547) vydal prof. Dr. K. F. Kaindl knižku Polen. Mit einem geschichtlichen Überblick über die polnisch-ruthenische Frage. (6 map v textu.) Podáva obraz kraje a lidí, líči dějinný vývoj, hospodářské a kulturní poměry jakož i snahy Malorusů a Poláků. Kromě toho sestavil důkladný soupis příslušné literatury.    jh.

zprávy o museích a společnostech národopisných.

Průmyslové museum v Hořicích udrželo svoji činnost nepříliš ztenčenou i v době válečné. V r. 1915, o němž podalo dosud zprávu, navštívilo její knihovnu, čítárnu a kreslírnu 2627 osob o 91 návštěvním dnu: byla tedy průměrná denní návštěva 28 čtenářů. Mimo to byla 301 výpůjčka z knihovny domů. Ke knihovně musejní je místně přičleněna knihovna odborné školy sochařské a kamenické o 3777 svazcích, která je rovněž к disposici čtenářstvu musejní knihovny. Časopisů většinou odborných je vyloženo na 50. Sbírka uměleckých plakátů, kterou museum chová, čítá 476 čísel. Vlastní sbírky musejní byly


Předchozí   Následující