str. 109

doplněny zakoupením kolekce krajek a skleněných a hliněných nádob z dílny pražského Artělu. Museum uspořádalo 2 výstavy. Kursů a přednášek nepořádalo. Stavební nvsto pro budovu galerie plastik zaplatilo město Hořice. Příjem musea byl 3455'70, galerie plastik 122P77 kor., vydání musea 2634"57 a galerie plastik 1206"99 kor. Z vydání bylo na nákup sbírek 357"W a 334-14 kor., na knihovnu 985'34 kor. a na správní náklady 958-40 kor.    -z.

@----------------------

Při Škodově zbrojovce v Plzni založeno bylo museum technického vývoje závodů těch, které obsahuje jednak výrobky dílen Škodových (ovšem v modelech, plánech, návrzích), jednak nástroje a technické pomůcky výroby, dříve užívané a zobrazení dílen a sociálního stavu dělnictva, péče o něj atd.    -z.

Zemský ústřední spolek včelársky chystá se založiti v Praze včelárske museum. Vybízi proto své členy a krajinská sdružení, aby sbírali staré památky českého včelařství. Agrární Archiv připomíná k tomu, že je ovšem otázkou, nutno-li budovati samostatné museum, když je jisto, že včelařství musí pojmouti mezi své sbírky Museum zemědělské, к němuž prvý náběh již máme v Museu zemědělské retrospektivy.    -z.

Musejní a literární spolek „Palacký" ve Slaném vydal v XXIV. svazku své ročenky „Slánského Obzoru", věnovaného zcela současné kronice kraje za doby válečné, zprávu o své činnosti v r. 1915. Spolek, který měl 146 členů, udržuje yeřejnou knihovnu a čítárnu, museum a vydává uvedený svůj věstník. Museum mělo příjmů HO'63 kor., vydání 74'21 kor., tak že přenos jmění do r. 1916 byl 776'51 kor. V r. 1915 byl založen darem 2000 kor. slánské Občanské záložny fond na zajištění stálých místností musejních, který má býti po válce doplňován občasnými sbírkami. Exposice musejní byly přístupny v květnu, v červnu a červenci vždy v neděle a ve svátky. Navštívilo je nad 700 osob.    -z.

Matice Moravská v r. 1915 vydala 39. ročník svého „Časopisu" v souhrnném, jediném svazku а I. díl Památek Ochranovských, zpracovaný prof. Jar. Bidlem. Knihovna matiční, jejíž správu vede nyní zemská knihovna v Brně, rozmnožena byla výměnou a dary na 2246 čísel. Členů všech kategorií měla Matice 685. Přijmu měla Matiční komise na vydávání památek 7.05239 kor., vydání 4.640'61. Přebytek do r. 1916 byl 21.38206 kor, Matice sama podrobné zprávy pokladní nepodává. Pouze zpráva jednatelská uvádí základní jmění spolkové ve výši 17.89761 kor. Jmění výdajné je již zcela vyčerpáno.    -z.

Městské museum v Opavě rozmnožilo v r. 1915 své sbírky o 121 památku, tak že inventář jeho dostoupil 6157 čísel. Knihovna vzrostla o 18 děl (na 1136 knih), sbírka map o 1 (na 109). Archiv nedošel rozmnožení žádného; čítá 305 listin. Museum navštívily 1293 osoby (rok před tím 1243). Příjem musea ze subvencí byl 2600 kor. Museum vydává „Zeitschrift für Geschichte und Kulturgeschichte Österreichisch.-Schlesiens", jehož X. roč. (za rok 1915) vyšel v jediném svazku v r. 1916.    -z.

Při spolku „Besídka" venkovského dorostu pro české Těšínsko ustavila se musejní sekce, která spolu s vydavatelstvem „Beskydských Besed" připravuje „Lašsko-valašské museum ve slezské chalupě pod Bezkydem." Zprvu pomýšlelo se na to, založiti museum ve Frýdku. Když však v městě samém myšlenka musejní se nesetkala s dosti živým zájmem, rozhodnuto umístiti projektované museum v Raškovicích, kde nalezly