str. 118

3. Báseň „Vejtah z dvanácterého Sibilliného proroctví" je nejzajíma-vější, uvádí znamení, která budou předcházeti konec.

Str. 71. Páté, že bude vadnouti

na hoře Blanické schnouti

dřiví pomalu od vrchu

(což upomína na Balbina); bude podle str. 78. bojováno na Spitálsku:

odtud meč к Blaníku půjde

mnohé mordovati bude.

96. Veliké krveprolití

pod Blaníkem též má býti . . .

je pod tou vsí rybník jeden,

ten bude krví naplněn

a poteče krev, potokem

jako voda, pod Blaníkem.

105. A v tom pán bůh moc divnou

svým učiní velmi silnou

z prostředku hory blanické

muže mocné a rytířské

vyšle, kteréž je sobě tam

k tomu vítězství choval sám,

jedni z té hory vyjdouce

jiní jezdecky jedouce

nepřátele mordovati

budou a ze země hnáti.

108. V Němcích po mnohém pobití,

ukrutném krve prolití

mají věrní zvítěziti

nepřátely poraziti

u Rejna Kolina jistě.

110. A v Čechách pak u Blaníka

blíž řečeného- rybníka

bude 14 dní trvati

bitva.

Zde o svatém Václavu vůbec není řeči, ani o tom, kdo je zavřen v Blaníku. S tímto veršovaným výtahem shoduje se, místy doslovně,

4. Proroctví Michaldy, královny ze Sáby, třinácté Sibylly (doplnění staré Sibylly vzhledem k Čechám psané po smrti Josefa II., jak se mně zdá, za válek koaličních). Zde (119) dvanácté znamení bude, když na jedné hoře, Blaník řečené, všechno stromoví od vrchu dolů schnouti začne. I zde ten krvavinec půjde od města až к hoře blanické; kde ty bitvy se díti budou, jest rybník. (122) Ta bitva bude trvati celých dvanáct dní, třináctý den pak pošle pán Bůh svýmjyěrným vítěznou pomoc, a to prostředku z té hory Blanické vyvede ven vojsko jízdné i pěší, které tu pro své věrné chová. Jak to boží vojsko vyjde, tu hned přijde strach na nepřátele . . . vojsko bude je mordovat a požene je až ke Kolínu nad Rýnem . . . Boží vojsko blanické se též u Kolína nad Rýnem ztratí, Hospodin sám ví kam, neboť se do Blanické hory více nenavrátí a od žádného více viděno nebude. Všechna proroctví jsou mravokárna, a to zcela všeobecně: horlí proti módám,18) proti potlačování selského lidu (rybníkům); podle těchto narážek daly by se teksty nejspíše ještě

18) Kratochvilné vypravování, jak zbožná moravská čtenářka Sibylly objevila ženské kalhoty v garderóbe své dcery, ve večerních Nár. Listech 1. března.