str. 119

datovati, pokud to je vůbec možno. Jinou tendenci lze postřehnout jen v jednom tekstu, je to rukopis Vejtahu v musejní knihovně, Zíbrtem otištěný, kde čteme tyto zajímavé verše:

K tomu povodeň strašlivá

přijde veliká, škodlivá,

že na rynku staroměstském,

v Praze při kostele tejnském,

kalicha pozlaceného

na štítu vyzdviženého

Já vám to chci pověděti,

o té vodě vysvětliti,

že jest již ta voda byla,

ka ichu pá::e dosáhla,

že nechti posvěcovati

Rovněž prý

. . . voda u svatého

tam Štěpána velikého

na třetí stupeň vystoupí.

Ta voda již jest tam byla,

když tam křesťany zjímali,

Zde tedy rozeznati jest proroctví, které by pocházelo ještě z doby, kdy byl na Týně kalich, a výklad z doby pozdější (kalich sňat dvakrát, za Rudolfa II., kdy musel býti zase na místo vrácen, a podruhé po bitvě bělohorské) je to nejstarší, vlastně jediné staré svědectví pro dobu proroctví, které se však netýká přímo rytířů blanických. Jisto jest tolik, že ty verše pocházejí od tajného kacíře a od téhož je vylíčení radostného konce:

102. když od kněze pobožného

bohem jim zachovaného

tělo a krev Krista pána

bude věrným podávána.

(Tisky mají: Krista pána pravé tělo . . .)

Méně bezpečné jest

Starší pobožní s mladšími

pod obojí pozůstalými

neboť čtení tisků po bojích dá lepší verš a lepší smysl.

Z toho starého znění a snad i ze slov Balbínových mohli bychom si troufat poznávat původní tendenci proroctví a tím i pověsti, a pochopili bychom, že lid zamlčoval, až na to zapomněl, kdo jsou ti boží bojovníci, kteří v Blaníku čekají na heslo к poslednímu boji.

Tato představa ovšem se nijak nehodí к obrazu, kterého nabýváme z knižní tradice podání, jež pověst, známou z proroctví, spojuje s různými historickými jmény a s vypravováním o Zdeňku Zásmuckém. Zde naopak převládá tradice protihusitská, protireformační, která se jeví už v anonymním románě,19) z něhož celé podání vyvěrá.

19) Zdenko v. Zasmuk und seine Gefährten oder die im Berge Blaniek eingeschlossenen Ritter. Eine Hauptsage der böhmischen Vorzeit. Prag und Leipzig 1798.