Svépravice (Sweprawicz 1379). Svéprav : Zueprav r. 1226 (CDB. II. 290, 23).

Utěchovice (Vtiechouicz, Vtyechouicz 1379). Útěch : Vtech r. 1143—48 (CDB. I. 161, 9); Vtehc r. 1180—82 (tamtéž 266, 29). Jiný tvar téhož jména Utěšovice (Uthyessouici 1300) lze odvozovati od vlastního jména Utěš: Utes r. asi 1088 (tamtéž I. 381, 3 a 18. Falš.

XII. stol.).

Vadčice (Wadchrici 1300). Vadek: Palacký, Drobné spisy III. 749 bez udání data. Jednoduché Vad je však doloženo r. 1223 (CDB. II. 242, 18), ve složeninách pak ještě dříve: Roz-vad r. asi 1052 (CDB. I. 360, 14a 20 Falš. XII. stol.), Nepři-vad r. 1115 (tamtéž 397, 15Falš.

XIII. stol.)ľ

Vítovice (Witouicz 1279—1290?32). Vít : Isdata Witouic r. asi 1183 (CDB. I. 271, 20).

Z mi š o vi c e (Zmissouiczie, Zmyessowicz 1379) od nedoloženého Zmiš nebo Zmich. Není však nemožno, že jméno Zmišovice vzniklo z původního Mišovice připojením předložky z ve frasi „jdu z Mišovic". Analogie pro takové tvoření místních jmen jsou. V tom případě bylo by jméno Mišovice odvozeno od osobního jména Miš, t. i. Mich (zkrácené Michael. Srov. Mychow 1201: CDB II. 366 .,. Falš.' z poč. XIV. stol.) + bj.

Sledujeme-li topografické rozšíření vsí se jmény čeledními na Pelhřimovsku, dojdeme к překvapujícímu závěru, že všechny (až na Reřen-čice) leží v severní jeho části, kdežto mezi 23 jmény vesnic ležících jižně od Pehřimova v okolí Rynarce a známých nám už z r. 1203 není jediného příkladu takových jmen. I v tom možno viděti nový důkaz pro mínění, že kolonisace postupovala tu do pohraničního lesa od severu к jihu po vodních tocích a že zalidnění jižní, vyšší části Pelhřimovska spadá do doby, kdy vsi, zakládané už podle jiného principu nežli vsi čelední, počaly se nazývati také jmény jinak tvořenými.

Za mladší nežli vsi se jmény čeledními považují se osady se jmény, která svým původem jsou adjektiva přivlastňovací, tvořená od jmen vlastních trojím způsobem.

A. Při vzorech mužských příponou -ov (typ Bedřichov z Bedřich-óv, t. j. Bedřichův, rozumí se dvůr n. p.) Na Pelhřimovsku patří sem jména těchto vsí:

Bedřichov (Bedrichow 1203). Bedřich: Bedrih (Nekrol. Podlaž.

409).

Boršov (Borzyssou, Borissow 1379). Boreš = Bořivoj: Börse r. 1188 (CDB. I. 294, 1); Boris r. 1174 (tamtéž I. 239, 18).

Branišov (Branyssow, Branssow 1379). Braniš: Branis r. 1115 (CDB. I. 400, 5. Falš. XIII. stol.), r. 1146—48 (tamtéž 163, 23) a j.

Budíkov (Budicow 1379). Budík z Budislav, podobně jako Budek a Budiš. Srov. CDB. I. rejstřík (str. 468). Budiča (Nekrol. Podlaž. 410).

Čejko v (Czyecow 1379). Čejka: Caica po r. 1046 (CDB. I. 360, 5. Falš. XII. stol.); Сеука c. 1088 (tamtéž 390, 17. Falš. XII. stol.).

32) Formulář biskupa Tobiáše z Bechyně 126.