str. 175

Milotice. Podobne potomci Hodějovi — Hodějovici — dali jméno vsi Hodějovice a p. Vesnice toho druhu jsou na Pelhřimovsku tyto:30)

B á c o v i c e. (Paczowicz, Baczouicz 1379). Osobní jméno Bat nedoloženo. Srov. však Batek r. 1088 (Cod. dipl. Boh. I. 390, 26. Falš.

XII. stol.) a Battik r. 1208.-11. (Tamtéž II. 89, 11 .31)

Bitětice (Byetyeticz, Byeteticz 1379) od nedoloženého Biťata. Srov. Bitech po r. 1046 (CDB I. 360, 9. Falš. XII. stol.).

Čakovice (Czakowicz, Czacouicze 1379). Cak:Cach r. 1180 (CDВ I. 261, 23); Cac (Nekrol. Podlažické [B. Dudík, Forschungen in Schweden Brünn 1852], str. 410).

Dub о vice (Dubowiczie, Dubewicze 1379). Dub nedoloženo jako jméno vlastní.

Hodějovice (Hodyeyowicz 1379). Hoděj : Godeg r. 1208 (CDB. II. 73, 32). Srov. též Hodata r. 1186 (CDB. I. 432, 7 n. Falš.

XIII. stol.).

Jiřice (Iurzyczie, Iurziczie 1379). Jíra : Jura (CBD I. 191, 1; Nekrol. Podlaž. 411 a 419).

K oj či c e (Kozczicz, Cozczicz 1379). Kojata. Jméno hojné od XI. stol, Srv. CDB. I. rejstřík s. v. Koiata (str. 474).

Krasíkovice (Krassicowicz 1379). Krasík: Krasik (Nekrol. Podlažické, str. 403).

Křelovice (Krzelowicz, Chrzyelowiczie, Chrzyeiowicz 1379). Křel, Chřel (Fr. Palacký, Popis staročeských osobních a křestních jmen [Spisy drobné III.], str. 744).

Leskovice (Lestkouiczie, Lestkowicz 1379). Osobní jméno Lestek nedoloženo. Stejnojmenná ves dosvědčena však na Strakonicku už r. 1186 (Leskouici: CDB. I. 435, ,v Falš. XIII. stol.).

Mašovice (Massouici 1300). Mach: Mah (Nekrol. Podlaž. 423). Stejnojmenná ves doložena u Horš. Týna už r. 1115 (Maseuicih : CDB. I. 401, n. Falš. XIII. stol.).

Milotice (Mylotici 1300). Milota. Jméno hojné od XI. stol. Srov. CDB. I. rejstřík s. v. Milata (str. 504) a Milota (str. 505).

On š ovi се (Onssouicz, Onssowicz 1379). Oneš : Ones r. asi 1088 (CDB. I. 376, 8. Falš. XII. stol.), r. 1175—78 (Tamtéž 251, 12).

Ostřetice (Ostrzieticz 1379). Ostrata r. 1186 (CDB. I. 437, 11. Falš. XIII. stoi.). Martin Oztretic r. 1196 (tamtéž I. 320, 21).

Reřenčice (Rzezencziczie, Rzezenczicze 1379). Reřenka: Rerenca r. 1115 (CDB. I. 399, 18. Falš. XIII. stoi.); r. 1186 (tamtéž 432, 30. Falš. XIII. stol.).

Služetice (Sluzyeticze, Sluzeticz 1379). Služata: Slusata (Nekrol. Podlaž. 424).

Stanovíce (Stanowicz, Stanouicz 1379). Stan, zkrácené ze Stanislav, Stanimír n. p. Srov. Stanek r. asi 1052 (CDB. I. 359, 26- Falš. XII. stol.), Stach (tamtéž 360, 18).

30) V následujícím seznamu místních jmen uveden je nejdříve tvar transkribovaný, v závorce uvedeny jsou pravopisem nezměněným nejstarší známé zápisy s datem.
31) V seznamech místních jmen vyškytá se leckdy tato ves pode jménem Bačo-vice, patrně podle starých zápisů, psaných Baczovice, které se odvozuje od osobního jména Bak. Mezi lidem však forma Bačovice je naprosto neznáma.