str. 356

Jiný návod jest z francouzského Švýcarska (Schweiz. Archiv für VKunde, XII., 91): Vezměte třpytivou a dobře hlazenou desku z jemné oceli, drobet vypouklou. Napište krví bílého holuba do čtyř koutů jména Jehovah, Elohim, Mebiaton (sic) a Adonai a dejte tuto desku do čistého a bílého ubrusu. Na nový měsíc první hodinu po západu slunce přibližte se k oknu, podívejte se pobožně na nebe a řekněte „rač mi posiati na toto zrcadlo anděla Asraela, který velí, nařizuje a rozkazuje svým druhům a Tvým poddaným, které Jsi stvořil co Všemohoucí..." zároveň hoďte na ně řeřavé uhlí s příjemnou vůní, a pomodliv se třikráte dýchněte na zrcadlo a řekněte „Přijď, Asraele . . . přijď ke mně N... a rozkaž svým poddaným, aby mým očím zjevili věci, které jsou mi skryty. Pomodliv se, učiňte znamení kříže na sobě a nad zrcadlem první den a pak po 48 dní, potom se zjeví anděl v podobě krásného dítěte a poručí svým soudruhům, aby vás poslouchali. Často zjevuje se již 14. den podle zámyslu, zbožnosti a vroucnosti žadatelovy. Tak možno nabyti zrcadla Šalomounova. Opět jinými způsoby lze ho nabývati v Me-klembursku (Bartsch, II., 329) a v kraji curyšském (Schweiz. Arch. für VKunde, II., 268). Kouzelné zrcadlo, nalézající se v Giessenu, vypsáno a vypodobněno bylo od R. Wünsche v Hess. Blätter f. VK., III. (1904, str. 154 sl.): škatule naplněná hlinou, na ní papír popsán jmény apoštolů a nadpisem Pur Elohim Adonai El Zebaoth Agla Jehovah Alpha Omega, a deska skleněná: v té má se obrážeti, co jest časově a místně vzdáleno.

V Lužici zakope se zrcadlo koupené beze všeho smlouvání pod šibenicí po devět nocí, a to každou noc na jiné místo. Poslední noc přijde čert, a kdo si přijde pro zrcadlo, musí se mu zapsati do jeho knihy. V takovém kouzelném zrcadle možno viděti čarodějnice ajůzné dareby (Schulenburg, Wendisches Volksthum, 87, 88, (srv. Ad. Černý, Myth. bytosée, 405). Více méně stejně v švábském kraji, jenže zrcadlo necháno pouze tři dny pod šibenicí. Mimo to se zakope zrcadlo o vánoční půlnoci na křižovatce a až po třech letech se vykope rovněž v tutéž dobu. Kouzelné moci nabude zrcadlo také, když se položí na tvář šestinedělky (Birlinger, I., 337, č. 565, 566).

Na Kavkaze bylo člověku, který chce najiti ztracenou věc, po-raděno, aby nesmlouvaje koupil zrcadlo, o půlnoci vylezl na střechu, pustil zrcadlo do komína, a tu pak spatří v zrcadle místo, kde se ona věc nalézá (Сборн. Кавказ., XXXIV., odd. 3., str. 16).

Na severním úpatí Karpat v Haliči zapsány jsou jiné čáry: kdo o půlnoci zanese zrcadlo na hřbitov, položí je sklem dolů na hrobě šestiletého děcka a v druhý den je v tutéž dobu donese domů, spatří na skle toho zrcadla vypsána začarovaná numera, která v loterii vyjdou. Smělec musí při tom překonali nejhroznější strašidla čertovská (Swię-tek, 535).

Kusý jest záznam z Moravy (Záhorská Kronika, III., 47): chudému pastýři poradili cizí „nocležníci", aby zanesl mezi 11. a 12. hodinou noční zrcadlové sklo na hřbitov, položil na čerstvý rov a po půlnoci sám odnesl domů; bude míti ve skle vyznačena čísla, která mu v loterii při nejbližším tahu vyjdou. Pastýře však pokaždé odehnali kostelní hlídači.