rqusí jít sušit slzy princezny; která pláče pro muže, jenž šel pro jeho tři zlaté vlasy.

Ráno strhne se venku vítr, zlatovlasé dítě se zbudí a východním oknem odletí, babička propustí Plaváčka.

Plaváček poradí v bezvodém městě, dostane 12 běloušů, zlato, stříbro, drahokamy. Poradí v městě s jabloní, dostáné 12 hřebců a ną nich bohatství.

Přívozník nechce ho převézt, dokud nezví odpověď, ale poddá se, pak teprve se doví radu. Král se doma diví, zatouží po mladících jablkách a živé vodě, vydá se na cestu, ale uvázne, na přívozu.

b) Lidový tisk z konce XVIII, století (Srv. Česká literatura XIX., sv, I., 2. vyd., s. 505. Máchal.) spojuje chráněnce osudu s výpravou pro 3 zlaté vlasy jako Dobšinský a Erben, ale v novém, násilném zpracování.

Chránenec osudu narodí se chuďasovi jako Thalassion a j., ale bez účasti bohatce. Věštbu pronášejí dva cizinci, kmotři. (Typ Dämannaka a z legend o Michaelovi Taläfínes.) Mimo věštbu o budoucí ženě, dceři kupcově, dávaji dítěti zázračný dar na vychování. Budoucí tchán hodí dítě do vody (Thalassion a j., Erben i Dobšinský), vychová je mlynář (Dobšinský), list mění kmotr (Thalassion a j.).

Výprava jako u Dobšinského a Erbena pro 3 zlaté vlasy, cesta nejprve pres řeku (Erben), pak к městu nemocné princezny (novum) а к městům vyschlé studny a uschlého stromu (Erben i Dobšinský). Místo zásvětní krajiny však krkonošské hory, místo Vracela nebo Slunce Rybrcol s přítěží místních povídek o něm a kouzelného děje. U Ry-brcola je unesená princezna nakonec zachráněna. Pera mají moc, získávat poklady.

První část, o chránenci osudu, podává téměř shodně, snad z lidového podání, Košín z Radostova. Nalézá se však také, v podobě podivně změněné, v rukopisné sbírce Peckově, kde po ní následuje jiný typ výpravy, shodný s texty, kieré nemají úvodu o chránenci osudu (viz e). U Pecka jest kmotr jen jeden, dává dítěti rovněž zázračný dar na vychování, místo předurčí ného tchána kupce je však král, jenž posílá hocha na jakýsi ostrov pro zázračnou květinu. Na ostrově unikne hoch úkladu zlých bab pomocí kmotra (Zmatený text má důležité látkové prvky, dosud nevysvětlené.) Hoch pak slouží ve mlýně atd.

Nejasné trosky textu lidové knížky nalezl Vyhlídal v lidovém podání na Hané.

Rybrcol na Krkonoských Horách, aneb zakletý a vysvobozený princ (Skalice, Skarnicl, 1876).

Dva čarodějníci žádají chudého sedláka o nocleh. Sedlák jim dá jíst a uloží je na půdu, poněvadž žena pracuje к porodu. Selka porodí o půlnoci dítě. Na radu selky prosí sedlák hosty za kmotry. Hosté jsou chudí, ale jeden dá sedlákovi vybrat, chce-li mít svou truhlu stále plnou obilí, nebo jednou pro vždy plnou peněz. Selka přeje si truhlu obilí, jehož neubude. Druhý host praví, že hoch dostane za ženu dceru bohatého kupce, která se právě narodila.

Pověst o tom se roznese, doví se jí také ten kupec. Kupec přijede do oné vsi, vydává se za knížete a chce u sedláka nocleh. Sedlák mu