str. 402

ukáže dítě, neví, jak je má vzhledem к věštbě vychovat. Žena radí, aby hocha vyučil v blízkém městě kupec Kantoran. Host slibuje vzít hocha s sebou a dát ho do škol. Ráno domnělý kníže hocha odveze, v blízkém městě pořídí truhlu a pak dí ě v truhle pustí po vodě. Truhla uvázne v mlýnském kole, bezdětný mlynář hocha vychová mlynářem. Po dvaceti letech kupec chce žádati krále, aby ho povýšil do šlechtického stavu. Ale doví se současně, že jeho předurčený zeť jest v jednom mlýně stárkem. Jede do mlýna a pozná hocha. Předstírá, že zapomněl doma peníze, chce pro ně poslat stárka s listem. Napíše však v listě ženě, aby posla dala hned zabít. Chasník v lese potká starce, jenž ho volá jeho jménem Rudolf, ptá se ho, kam jde, řekne mu, co list obsahuje a list otevře. Pak mu dá jiný list a slíbí ho cestou neviditelně provázeti. Zmizí, zůstane po něm vůně. Rudolf odevzdá list, v němž jest rozkaz, aby žena dala poslovi dceru za ženu. Zena poslechne, Rudolf hned po svatbě prodává v krámě.

Kupec se vrátí, zuří, ale žena mu ukáže list, jejž musí uznat za vlastní. Zavolá zetě a nařídí mu, aby šel do Krkonošských hor vytrhnout Rybrcolovi 3 zlatá pírka z hlavy.

Rudolf přijde к široké řece. Duch, jenž 300 let jako stařec ve zvířecích kožich bloudí na břehu, přeletí s ním přes řeku, když mu slíbí, že se zeptá Rybrcola, jak by mohl být vysvobozen. (V pozdějším textu je to syn čarodějnice Meduliny, Badigan, zakletý z trestu za útok na princeznu Papilenu, jeho matkou unesenou.)

Po týdnech přijde Rudolf к městu, sdělí v bráně cíl své cesty, je přiveden ke králi, jenž žádá, aby se zeptal Rybrcola na pomoc princezně od narození (?) nemocné.

V druhém městě žádá jej král, aby se zeptal, proč před deseti lety jim vyschla studna s uzdravující vodou.

Po dvou měsících přijde do Prahy, kde král ho žádá, zeptat se, proč uschl strom s uzdravujícím ovocem v královské zahradě.

Rudolf v Krkonoších dovídá se o kouscích, jež Rybrcol tropí, uzří ho ve mlýně, kam zachází. Má podobu pětiletého děcka v košilce, se zlatým peřím na hlavě, jeho sídlo je na vrchu Kolešci. Odchází právě na б dní hledat svého ulétlého papouška. Rudolf dojde do hradu, kde je zavřena princezna Papi-lena. Kolem hradu je rybník s velkými rybami—- zakletými lidmi, kteří chtěli z hradu uniknout nebo do hradu vniknout. Papilena bojí se o Rudolfa, skryje ho a pak vyloží mu svůj a Rybrcolův příběh. (Rybrcoul v podobě děcka má předchůdce v Oberonovi z románuXIII. století Huon de Bordeaux.)

Rybrcol je kníže Hodekron, syn saské hraběnky a českého knížete. Matce se zdálo, že si má, až dospěje, vzít selskou dceru. Aby tomu zabránila, dá pětiletého synka zaklít v hradu Krkohrádku čarodějnicí Medulinou s pěstounkou i dvořany, aby nerostl tělem, jen na rozdíl od iiných dětí má zlaté peří na hlavě. Ve sklepě pod hradem sídlí mistr Trabison s dobrými čaroději, nepřáteli Meduliny. Vyučí hocha kouzelnictví, ukáže mu podzemní cestu z hradu. Dospěiý hoch léčí a podporuje své krajany. Ale lid se mu pro jeho postavu směje Zanevře proto na krajany a š

Jeden král žádá Rybrcola o pomoc nemocné princezně. Carován'm se doví, že pravou princeznu Papilenu unesla Medulina pro svého syna Badigana, podvrhla místo ní nemocnou dceru plavce. Zakleje Badigana, pomocí Trabisona us.dlí Papilenu na hrad Karandat(?). Král pošle svou domnělou dceru, aby se uzdravila, do města, kde jest