Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR
str. 448

zejména pro nedostatek pracovních sil a povozů musilo býti upuštěno od dašiho geologického probadání okresu, aniž bylo možno pomýšleti na některé archeologické vykopávky. Činnost omezovala se tu na vydáni V. svazku „Věstníku" v r. 1916 a na uchovávání a rozmnožování — a i to většinou pouze dary — musejních památek, jichž přibylo, po ud lze ze zprávy sečísti, 26 čísel inv. Z podnětu mu-ejního ujal se mí tni „Turistický spolek" opravných prací pro zabezpečení hradu Krakovce, s nimž spiata je vzpumínka na M. )ana Husa. Dále nabylo právě v dnešní těžké době museum definitivně, vyhovující budovy. Město zakoupilo pro ně t. zv. „starou poštu", barokovou jednopatrovou stavbu, která tím bude zachována a spolu dobře poslouží za útulek museu. Musejní spolek, jenž měl 8S členů, měl v r. 1916 příjmů 118984 kor., vydání 36787 kor. Mimo zprávu o činnosti přináší ročenka Dr. K. Spálové stať „O pomístných názvech politického okresu rakovnického", Jana Soukupa „Hrnčířské hřebeny starodávné", Jana Rennera „Rakovnik r. 1680" a dra. Jos. Bartoše „Dnešní stav otázky týkající se sanace hradu Krakovce".    -z.

@----------------------

V Za m bérce vzniklo městské museum v r. 1911. Je umístěno ve dvou síních městské radnice, které ovšem sbírkám nedostačují. Museu však bude propůjčena ještě třetí prostorná místnost, po jejímž sinstalování budou sbírky teprve obecenstvu přístupny. Za prvých 5 let svého trvání nashromáždilo museum 1588 památek. Zvláště úplné je oddělení památek cechovních. V posledních letech bylo nově zařízeno oddělení památek doby válečné a připravováno je oddělení zemědělské. Museum, jež je ú-lavem obecním, požívá podpory okresu (150 kor.), města (500 kor.) a městské spořitelny    -z.

Národopisné museum v Krakově m?lo v r. 1916"členů 20 zakládajících, 84 činné. Příjmů mělo 835009 kor., vydáni 706693 kor. Mezi příjmy jsou subvence ministerstva vyučování, veřejných prací, které byly museu vypaceny i v loňském roce válečném, a podpora m^st. rady krakovské, jež byla za nynějších těžkých dob ne re.stringována, jako se stalo v Praze, nýbrž zvýšena. Musem má ovšem značné výdaje s adaptací místnosti na Wawelu, propůjčených mu zemským výborem na 20 let. Po úpravě a instalaci místností v prvém poschodí přikročilo museum к adaptaci přízemi, kde upraven loni jeden sál, dva další sály budou adaptovány letos, č.mž ziská se dalších 180 m2 výstavní plochy. Náklad na celkovou úpravu p ízemí bude cca 10.000 kor. Pro museum, jež je již zatíženo adaptačním dluhem 4829 K, výdaj jistě značný. Jinak pokračovalo museum v inventarisaci sb rek, jež vzrostly o 319 čísel, počalo s inventováním rukopisů, pořídilo další serii světelných obrazů a rozmnožilo knihovnu 55 knihami na 649 inv. č.    -z.

R. 1890 bylo založeno museum pro německé kroje lidové v Berlíně, přezvané, nyní v Král. sbírku pro německou lidovědu a spolek pro lidovědu. Na památku jich 251etého trváni složil jeden z nejsi arších dosud žijících zakladatelů obou ústavu, řed. JUDr. G. Minden kapitál, z jehož úroků měi každý druhý rok býti zvláštní p aketou vyznamenán muž nezasloužilejší o jeden z obou ústavů. První byl touto plaketou vyznamenán prof. Joh. Bolte, s jehož jménem jest nerozlučně sloučen jak spolek pro lidovědu, tak zvláště jeho orgán, Zeitschrift des Vereins für Volkskunde, který rovněž slavil r. 1915 své 251eté trváni.

Předchozí