str. 447

jde o rozmnožení sbírek, koupilo museum v posledních dvou letech 152 knihy, obraz, 142 pohlednice a 890 předmětů; do uschování přijalo 13 obrazů a sošku; darem dostalo na 300 knih, památek a drobných tiskopisů. V nákupu je obsáhlá sbírka národopisná a uměleckoprůmyslová od p. Vlkanova, za kterou museum zaplatilo 6560 korun. Podrobně sbírku tu zpráva musejní, bohužel, nepopisuje. Z ostatní činnosti musejní je uvésti vykopávky u Libišan a Mikulovic, a další práci o záchranu hory Kunětické. Mimo četné intervence podniknut byl pro záchranu památky krok opravdu praktický, kterým musejní spolek Kunětickou horu podrobil svému přímému vlivu: letošního roku pronajal od majitele R. sv. pána Drasche-ho zříceniny hradu kunětického s příslušnými budovami a s výče ní koncesí. Jinak staral se musejní výbor o definitivní, dostatečné místnosti pro sbírky a o zabezpečení musejní správy. V obojím směru obrátil se o přispění к městu a došel aspoň částečné nápravy: nabude asi dalších místností v sousedství dosavadních a přidělen mu byl к výpomoci při musejních pracich měst. assistent р. K. Wittoch. Ovšem museum, tak bohaté památkám', jako je pardubické, zasluhovalo by si i vlastni, jednotné a účelné budovy, i potřebovalo by svrchovaně aspoň jednu odbornou silu úřední a jednu sílu pomocnou (sluhu laboranta). Příjmů měl musejní spolek pardubský 4126 40 kor. v r. 1915 a 4227"12 kor. loni. Vydáni byla 3497 71 kor. v roce 1915 a 2864'49 kor. v r. 1916, z čehož bylo 5 i89'23 kor. naloženo na nákup památek. Stavební fond musea čítá 96.z44'42 kor. Hlavním pramenem příjmů je podpora Obč. záložny (2500 kor. ročně).    -z.

@----------------------

Technické museum v Praze vykazuje za r. 1916 přírůstek sbírek veřejně přístupných 482 inv. čísla. Všechna jeho dosavadní výstavní plocha měří 2052 m2. V uplynulém roce bylo nově zřízeno odděleni pivovarské. Letos zřizuje se oddělení stavitelské a architektonické. Průměrná denní návštěva byla 89 osob. Příjem musea byl 31.876 K, vydání 29.199 kor.; jmění koncem r. 1916 bylo 108.959 kor. Na valné hromadě Technického musea bylo usneseno podniknouti společně s ostatními sdruženími technickými přípravné práce pro založeni české inženýrské akademie.    -z.

Umělecko-průmyslové museum v Praze v r. 1916 rozmnožilo své sbírky na 14.451 inv. č. (o 313). Část svých exposici nově instalovalo (sbírky umění církevního, skla a keramiky v prvém poschodí musejní budovy) a otevřelo je na podzim loňského roku zase obecenstvu. Navštívily je 3742 osoby. Knihovna musejní vzrostla o 73 nová díla a o 98 svazků pokračování. Čítá nyní 7558 děl v 14.526 svazcích a 34.212 listů ve sbírce předloh. V čítárně vykládá se 111 časopisů. Knihovnu v r. 1916 navštívilo 12340 čtenářů, kt-ří si vypůjčili 31.187 knih a 32.642 předlohy. Museum uspořádalo 7 přednášek, 6 výstav, 1 kurs a vypsalo soutěž návrhů na pomníky a památníky padlým vojínům. Výstavy a přednášky měly 5426 návštěvníků. Museum mělo 3 úředníky vědecké, 1 konceptního, 4 manipulační, 4 sluhy a personál dozorci. Osobni náklady byly 49.973 16 kor., věcné náklady správní 16.59,50 kor., na nákup bylo vydáno 25.439,80 kor., na knihovnu 1973,17 kor., na výstavy a přednášky 173807 kor., na instalaci a konservo-vání 3248 60 kor., celkem 101.41832 kor. Příjmy proti tomu byly 104.917 99 kor., z nichž bezmála 100.000 kor. bylo ze subvencí a darů veřejných korporací (státu, obch. komory čes. spořitelny a j ).    -z.

Musejní spolek král. města Rakovníka vydal šestý svazek své ročenky „Věstníku", v němž podává zprávu o činnosti za r. 1916. Práce musejní byla v uplynulém roce obtížemi doby válečné velmi stížena, v některých směrech přímo znemožněna. Tak