Timkova Slovenská svatba.

Podává Dr. Čeněk Zíbrt.

V slovenských spisech často bývá uvozována knížka „Ti m k o, Slovenská svadba". Máme nyní Bartošovu Moravskou svatbu, Václav kovu Valašskou svatbu, Vykoukalovu českou svatbu aVyhlídalovu Slezskou svatbu. Není divu, že upoutala tu pozornost i „Slovenská svatba", doplňujíc řadu uvedených spisův o svatebním zvykosloví lidu československého. Přát jsem si již dávno prohlédnouti si obsah knížky Timkovy. Marně jsem se však po ní pídil po několik let a marně jsem se přeptával, kde a kdy byla tištěna u znalců literatury slovenské. Teprve letos podařilo se mi získati vzácné knížky této. Pan Krištof Chorvát otiskuje v Slovenských Pohl'adech (1895—1896) důkladný popis slovenské svatby a mezi prameny často jmenuje Timkovu knížku. Laskavým prostřed -nictvím pana red. Slovenských Pohľadu J. Škultétyho poslal mi pan Chorvát k nahlédnutí Timkovu Slovenskou svatbu, malou knížečku, švabachem tištěnou. Poněvadž tato knížka i na Slovensku je pokládána za bibliografickou zvláštnost, neváhám její neveliký text v Českém Lidu otisknouti pro budoucí paměť, doufaje, že se tím zavděčím všem, kdo se obírají studiem svatebního zvykosloví československého. Text otiskuji věrně, jen švabach nahrazuji písmem latinským.

Titulní list: „Slovenská svadba alebo: Spôsob pýtania a oddávania mladej nevesty pri vere a svadobnom veselí, s pripojenými svadobnými piesňami. Usporiadal: Antol Em. Timko. V Baň. Bystrici. Tlač a náklad vdovy Filipa Machold a. 1868." (Str. 45, 16°.)

„Skôr, akoby ku skutočnému uvedeniu oných rozmanitých obyčají a obradov, pri svadbe nášho slovenského l'udu panujících, pristúpil, podotknúť mi treba, ktorie a jakými menami pomenované osobnosti sa pri svatbě a ku nej patriacich obradoch, neomylne vynachádzať musia. To každý zná, že bez mladej nevesty (mladuchy) a mladoženíka (mladého zaťa) o svadbe ani reč byť nemôže. Pristúpim ku vedlajším osobnostám svadby ako sú: Družice (družbice) dievčiny po čas tohoto obradu vždy po boku mladuchy sa vynachádzajúce. Tieto bývajú čo do počtu dla lubo-vôle mladuchynej pozvané, nikdy ale menej od dvúch, a obyčajne z kamarátok svojich vyvolené.