str. 244

Družbovia: slobodní mládenci, slúžiaci ku posluhe pri svadbe. Pred svadbou volajú hostí, na sobáš vedú mladnchu ku oltáru, a pri hodoch posluhujú.

P y t a č: (starejší rečník) bývá obyčajne staršia osoba, zastavajúca úrad rečníka a prostredníka medzi miadoženíchom a rodičmi mladuchy-nínia. Z osnovy dielca tohoto uvidíme, jakú má úlohu.

O d d á v a č: zastáva úrad prostredníka zo strany mladuchynej a mladého zaťa. I s toboto šíišou úlohou z osnovy sa soznámíme.

Svatka (svatlica) bývá žena pri boku mladuchynom, usporiadajúca jej veci, a potom tiež po sobáši mladuchu začepčiť (zaviť), býva jej úkolom.

Svadobníkami: znejú ostatní povolaní hostia.

Oddiel první. @PP@Vera.

Vera.

Keď rodičia oboch stránok zo společenského života a z vyja-' drenia sa ich dietok vyrozumeli, že sa ich dietky ľúbia, a úplnú volu majú sa pobrať, najsamprv urobia: Veru.

Vera na širom Slovensku rozličnými obradámi vykonávaná býva. Na dajedných miestach v ten večer pred prvou ohláškou, inde zas, ako to okolnosti sebou donášajú, aj skôr.

Ku tejto predihre svadby budúcej, do príbytku 'mladej nevesty prichádzajú obyčajne vyslanci mladoženícha, častokráte i sam šuhaj, už lebo s pokrevnou rodinou lebo s priateľmi.

Vkročiac do domu začína najstarší: „Slovutní (múdri, opa-terní, pani) priatelia nám velice považitedelní! Muž Jeroným, učitel církve kresťanskej, slišiac novinu o zdraví svojich úprimných a milých pristelov, veliké z toho potešenie a radosť mal; podobne i my, vkrá-čajúce poriadne do príbytku tohoto, nachádzajúce lásky Vaše so všetkými domácimi v dobrom zdraviu postavených, srdečne sa z toho těšíme, prosiace Pána Boha, aby on sám ráčil zostávať s nami po všetke dni života nášho. Dielo ale to, ktoré vo mene Jeho konať počíname, aby vo mene Božom dokonané bolo!"

Domáci hospodár odpovedá: „Velice vzácní sme tomuto Vášmu príchodu a tomuto Vášmu peknému vinšovániu. Za to teda ďakujeme a žiadame od milého Pana Boba, aby to račil pred svoj trún pripustiť; tiež ale aj ray, čo Vy nám prajete, z úprimného srdca prímame, prajúce, abyste ešte na mnohé časy tento náš príbytok navštivovať mohli."

Prišli pýtajú si hospodu: „Medzitým prosíme, aby nám pocestným ladom (z delakej krajiny přišlým) Vaše lásky k malému odpočinutiu hospody požičať ráčili."